Piknik u vinogradu nadomak Zagreba, u neposrednoj blizini Sesveta

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.5.2020. 16:22:23
Piknik u vinogradu nadomak Zagreba, u neposrednoj blizini Sesveta

Foto: Marko Čolić

O pikniku u vinogradima Kos - Jurišić za portal Sesvete danas piše doajen hrvatskog vinskog novinarstva Tomislav Radić.
Korona odlazi, proljeće je došlo. Nakon loših dana, nakon što smo dugo bili zatvoreni u svojim domovima krenimo u prirodu, u zelenilo na čisti zrak. Obitelj Kos Jurišić zajedno s Turističkom zajednicom Svetog Ivana Zeline, u idiličnom prostoru, u vinogradu organizira  piknike.


Vinarija Kos-Jurišić obiteljsko je gospodarstvo sa 3,5 ha vinograda, 30 kilometara od Zagreba u mjestu Nespeš na zelinskoj vinskoj cesti
U izletištu vinarije Kos Jurišić tijekom vikenda nude se košare s toplim kruhom, domaćom hranom i vinima, a u vinogradu se bale sjena pretvaraju u stolove, koje okružuju dekice i jastuci te pozivaju na čaroban ugođaj. Špekec, picek i pajcek su spremni a vinčeko ja također tu a pogled  na brežuljke na kojima su vinogradi otkriva zelene kutke prigorskog kraja.  U košarama su domaći naresci, pohani piceki, svinjsko pečenje, krumpir salata, grah salata, štrukle, pita od jabuka, zelinska loparka, domaći kruh bake Dragice, sokovi od jabuke i bazge i zelinsko vino.


 U košari „Špekec“ (Cijena za 2 osobe 250,00kn) su domaći naresci ,sir , šunka, kobasica i  špek, zapečene štrukle,  kruh bake Dragice, vino Kos-Jurišić 0,75 , domaći sok od jabuke ili bazge 1 l i 1l mineralne vode.

U košari „Picek“ (Cijena za 2 osobe 360,00kn) su pohani picek, krumpir salata,pita od jabuke,kruh bake Dragice, vino Kos-Jurišić 0,75l, domaći sok od jabuke ili bazge 1l i mineralna voda 1l

U košari „Pajcek“ (Cijena za 2 osobe 380,00kn) su svinjsko pečenje,grah salata, zelinska Loparka,  kruh bake Dragice, vino Kos-Jurišić 0,75l, domaći sok od jabuke ili bazge 1l i mineralna voda 1l.

Za taj dan dan sreće u prirodi za djecu je uređeno  igralište i  puno mjesta za zabavu i trčanje u prirodi na svježem zraku.
Radno vrijeme:Petak, subota, nedjelja od 12.00h-19.00h a broj mjesta je  ograničen pa dolazak treba najaviti na telefon 091 511 00 73 ili na info@vina-kos-jurisic.hr


Obitelj Kos- Jurišić, kada su došla teška vremena, kada su zatvoreni ugostiteljski objekti, nije se predala. Osim najnovijeg projekta "Piknik u vinogradu" odlučili su nuditi vina od  vrata do vrata . Tako svakoga dana Mario Jurišić razvozi svoja vina po zagrebačkim adresama. Letak s telefonom vinarije 098 377 907 bio je u poštanskim sandučićima. Razvozi se poznata zelinska kraljevina, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti i mješavina sorata.


Osim vina koja razvoze po Zagrebu vinarija Kos- Jurišić ima još i kerner, ranjski rizling i pjenušac. Dakako Zelina je poznata po  kraljevini koju spominje još 1841. glasoviti ampelograf Franz Xaver Trummer koji je sredinom prošlog stoljeća popisivao hrvatske sorte. Daje vrlo užitna vina niskih alkohola, nježnih aroma i malo izraženije, ali ugodne kiselosti.

I sada kada zaredaju lijepi proljetni dani dobar izbor za vikend je izlet u vinograd na špek, piceka i pajceka i na nekoliko gutljaja zelinske kraljevine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.8.2022. 15:12:27

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account