Pneumokok uzrokuje tešku upalu pluća, ali sprječava ju sigurno cjepivo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.4.2023. 11:21:38
Pneumokok uzrokuje tešku upalu pluća, ali sprječava ju sigurno cjepivo

Foto: Vizual

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuča svim starijim osobama, kao i svima ostalima koji imaju kronične bolesti besplatno cijepljenje protiv pnenumokoka u cilju sprječavanja teških upala pluća često i sa smrtnim posljedicama. Dovoljno je cijepiti se jednom u životu.




S ljepšim i toplijim vremenom smanjuje se pojavnost respiratornih bolesti, koje su bile itekako izražene tijekom zimskih mjeseci. Među njima je i pneumokokna infekcija, koja uzrokuje tešku upalu pluća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utrošen je rekordan broj cjepiva protiv pneumokokne bolesti za odrasle osobe.


„U ovoj sezoni cijepljeno je 340.073 osobe protiv gripe. Od rujna 2022. godine cijepljeno je 63.239 osoba protiv pneumokokne bolesti. Treba istaknuti da se protiv gripe cijepimo svake godine ponovno, dok se protiv pneumokokne bolesti većina osoba cijepi jednom u životu. Protiv gripe se cijepi sezonski, svake jeseni ili zime, dok se protiv pneumokokne bolesti može cijepiti tijekom cijele godine. Dapače, upravo je sada i kroz narednih mjeseci idealno razdoblje za cijepljenje protiv pneumokoka. Time će cijepljenja osoba do sljedeće zime kada su infekcije češće, razviti ogovarajuća antitijela te steći imunost. Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti tijekom ovog proljeća i ljeta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je upravo nabavio 15.000“, rekla je prim. dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr.med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti, HZJZ je nabavio još 15.000 doza cjepiva, te svi oni građani koji su pod povećanim rizikom, mogu se odmah cijepiti.  „Od tih 15.000 doza cjepiva od kojih je već 5.964 sukladno zahtjevima županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba distribuirano diljem Hrvatske“, dodala je prim. dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr.med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


„Pozivamo sve osobe u povećanom riziku, a koji se još nisu cijepili protiv preumorne bolesti, da to učine sada. Neka iskoriste ljepše vrijeme za cijepljenje kada ima manje respiratornih infekcija i time se zaštite za cijeli život. Od osoba koje su se cijepile imamo informacije da tijekom zimskih mjeseci nisu oboljele niti su hospitalizirane“, napomenula je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji je provoditelj javno-zdravstvene kampanje „Reagiram i preveniram“. 


Upravo ova kampanja educira i promovira prevenciju cijepljenjem protiv pneumokoka, koji uzrokuje upalu pluća. Cjepivo se preporuča osobama koje su pod povećanim rizikom, poput osoba koje imaju neku kroničnu nezaraznu bolest, a to su osobe sa šećernom bolešću, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kroničnom srčanom bolesti, te ostale imunokompromitirane osobe (npr. onkološki bolesnici, transplantirani bolesnici i ostali). 

"Cijepljenje protiv pneumokoka je izuzetno važno za kronične bolesnike jer ih može zaštititi od teške upale pluća, pogotovo sada u doba Covid infekcije koja se može na taj način komplicirati, te obzirom na sve veću otpornost bakterija na antibiotike. Cjepivo je sigurno, dostupno kod obiteljskih liječnika koji najbolje poznaju svoje pacijente i njihove potrebe, a s kojima pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti i najčešće kontaktiraju. Cijepiti se može tijekom cijele godine i većina bolesnika cijepi se jednom u životu. Stoga: "Bolje spriječiti, nego liječiti"“, naglasila je Ida Kupek Pandurić, dr. med. spec. obiteljske medicine.


Liječnici pozivaju sve koji se još nisu cijepili protiv pneumokoka, a trebaju, neka to učine odmah. Potrebno je samo informirati se o cijepljenju kod svog obiteljskog liječnika. Cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom. Ukoliko se cijepe odmah, liječnici naglašavaju kako će na vrijeme biti zaštićeni za nadolazeću, ali i ostale sezone respiratornih infekcija.


Sve dodatne informacije o tome kome se cjepivo preporuča, možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo


Create Account