Prehrana slična postu pomaže gušterači da se sama regenerira

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.2.2018. 15:03:15
Prehrana slična postu pomaže gušterači da se sama regenerira

Foto: ilustracija

Način prehrane sličan postu kod dijabetičara može utjecati na to da se gušterača sama regenerira te da se, obnavljanjem stanica koje proizvode inzulin, spriječi napredovanje dijabetesa tipa 1 i 2, pišu američki znanstvenici u časopisu Cell.Primjenom načina prehrane slične postu na laboratorijskim miševima dijabetičarima tijekom četiri dana u tjednu, američki su znanstvenici ustanovili da su se stanice gušterače, organa odgovornog za proizvodnju inzulina, kod ovih glodavaca same regenerirale.

Kod dijabetesa tipa 2 gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona ključnog za pretvaranje šećera u krvi u energiju, a i inzulin koji proizvede ne funkcionira potpuno kako bi trebao. Neki oboljeli u početku kontroliraju bolest vježbanjem i pravilnom prehranom, no većina ih je na kraju ipak prisiljena uzimati lijekove i injekcije inzulina.

Aktiviranjem obnove stanica gušterače uspjeli smo spasiti miševe koji su bolovali od dijebetesa tipa 1 i 2 u uznapredovalom stadiju, objasnio je dr. Valter Longo, gerontolog i direktor Instituta za dugovječnost na Sveučilištu Južne Kalifornije (SCU). Uspjeli smo ponovno aktivirati i proizvodnju inzulina u stanicama gušterače kod ljudi koji su bolovali od dijabetesa tipa 1, kazao je. Zaključili smo da smo, natjeravši miševe na ekstremna stanja u prehrani, dakle, najprije ih izgladnjujući, a potom ih ponovno normalno hraneći, 'natjerali' i stanice gušterače da upotrijebe neku vrstu razvojnog reprogramiranja koje je omogućilo obnovu dijela organa koji je prestao funkcionirati, objasnio je dr. Longo.

Dijabetes tipa 1 odnosi se na pet do 10 posto svih slučajeva dijabetesa. Bolest je dugo bez simptoma, a pojavljuje se tijekom djetinjstva ili razdoblja adolescencije kada je 80 do 90 posto stanica gušterače koje proizvode inzulin već uništeno zbog autoimune reakcije.

Poseban način prehrane sličan postu, što su ga znanstvenici primijenili u istraživanju na miševima, vrlo je siromašan kalorijama, šećerima i proteinima, no vrlo bogat nezasićenim masnoćama. Prehrana je slična veganskoj. Čine je povrtne juhe, energetske pločice, čajevi, vitaminski suplementi. Sveukupan dnevni unos kalorija iznosi između 770 i 1100 kcal u odnosu na uobičajenu dnevnu konzumaciju od 2500 kcal za muškarce, odnosno 2000 kcal za žene. Ranije provedena istraživanja pokazala su da post može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti te pojačati učinkovitost kemoterapije.

Kod osoba koje boluju od dijabetesa veći su izgledi za razvoj bolesti poput srčanog udara, sljepoće, bolesti bubrega te oštećenja živaca i krvožilnog sustava. Ukoliko se ne liječi, dijabetes može toliko oštetiti dijelove tijela da je ponekad nužna čak i amputacija.

Znanstvenici upozoravaju da dijabetičari ni u kojem slučaju ne smiju sami početi primjenjivati ovakvu niti sličnu dijetu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 18:29:57

Create Account