Priuštite si ručak na dekici ili kako se to uglavnom kaže piknik

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.8.2021. 10:41:02
Priuštite si ručak na dekici ili kako se to uglavnom kaže piknik

Foto: Marko Čolić

Ljeto je kao stvoreno za vikend putovanja i nova iskustva u prirodi, a jedno od njih neka bude piknik, točnije Piknika, projekt dviju prijateljica koje su našle način kako ponuditi urbanim obiteljima boravak u prirodi i  ručak na dekici.Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije prijateljice Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani razmjenjivale iskustva o vikend izletima i boravku u prirodi došle su na ideju da po uzoru na brojna svjetska poznata odredišta   ponude piknik iskustvo. U taj projekt ušlo je nekoliko seoskih gospodarstava i restorana.


"Naša Piknika nastala je prije dvije godine, a ime se zapravo sastoji od dvije riječi Pik i Nika koji su zapravo dva lika, dvije naše maskote koje će osim o hrani i mjestima na kojima se može u njoj uživati pričati i o tome kako se ponašati u prirodi i kako sve što se koristi tijekom piknika društveno korisno odložiti. Na ideju piknika došle smo kada smo se, odlazeći s obiteljima i prijateljima na ručak, često suočavale s činjenicom da je djeci uz hranu potrebno ponuditi i zabavu i pritom pomislile kako bi bilo dobro uzeti nešto za ponjeti i istraživati okolicu. Upravo to, u sofisticiranom obliku nudimo svakodnevno svojim brojnim klijentima uz zdravu hranu od namirnica iz domaće proizvodnje"- rekla je na press pikniku Ana Gašparović pozivajući svoju partnericu u poslu Aleksandru Kuratko da predstavi sadržaj košarice.


"Kao što ćete vidjeti svaka košarica opremljena je biorazgradivom ambalažom kao što su papirni tanjuri, čaše, slamke, drveni pribor za jelo i kutije u koje se pakiraju jela. Uz svaku košaru dajemo dekicu i stolnjak na korištenje te biorazgradive vrećice za odlaganje otpada, kao i upute o odlaganju kako bi svaki piknik bio u skladu s prirodom. Trudile smo se što više koristiti hrvatske proizvode.. Tako su pletene košare od Međimurjepleta, tekstil iz Tekstilprometa, a službeni sponzor našeg projekta je i tvrtka Consultare koja nas opskrbljuje biorazgradivim vrećicama. Sadržaj hrane i pića u kojima ćete uživati birate sami na našoj web stranici na kojoj se nalaze svi naši partneri i njihova ponuda. Hrana koju ste naručili pakirana je u kartonske kutije koje zadržavaju toplinu 30-tak minuta tako da ćete od trenutka preuzimanja hrane na željenoj lokaciji pa do trenutka kad počnete jesti imati u rukama topli obrok"- objasnila je Aleksandra Kuratko i dodala kako veliki broj kupaca predstavljaju žene i mladi koje ne žele provesti vikend u kuhinji već se zabavljati u prirodi.


"Hrana u košarici cjenovno se ne razlikuje od cijene koju biste platili da sjedite u restoranu, a piknik vam nudi mogućnost upoznavanja različitih odredišta" – rekla je  voditeljica press piknika Alma Premerl Zoko.


Vlasnica restorana Međimurski dvori, Tatjana Martinjaš, otkrila kako se u međimursku košaricu često stavlja pohana piletina, krpice sa zeljem i međimurska gibanica koji su simboli piknika i boravka u prirodi u Međimurju. Tatjana Martinjaš je dodala  kako brojne mlade obitelji koriste ovu uslugu želeći mališanima pružiti poseban doživljaj zajedničkog ručka s prekrasnim pogledom.


O iskustvu spajanja tradicionalnih specijaliteta, ali i zanimljive kuhinje govorio je i Bernard Tkalčec, vlasnik Seoskog turizma Zlatni klas Otrovanec. Budući da se njegov seoski turizam nalazi na granici Podravine i Slavonije u ponudi imaju tradicionalne slavonske specijalitete, teletinu pečenu u krušnoj peći, ali i  ponudu hrane za vegane i vegetarijance uz  specijalitete od koprive i bundeve.


Iz Seoskog turizma Kezele, prvog partnera Piknike, došao je Slavko Novaković predstavljajući specijalitete ovog poznatog seoskog turizma poput kotlovine i domaćih štrudli, a sve uz poznata Kezele vina. 


Peti partner Piknike je Agroturizam "Na Malenom brijegu" s Bilogore gdje se  među ostalog, može pojesti bijele žgance s vrhnjem, roštilj, punjene slane palačinke i zlevanku te uživati u netaknutoj prirodi.


Kako to izgleda u praksi kad se bira hrana za košaricu i mjesto na kojem ćete uživati na pikniku objasnila je Jasmina Rakić Horvat, mlada gazdarica Seoskog turizma Rakić, koje se nalazi nedaleko Križevaca. Ona je pripremila rolanu puretinu s koprivom, posebno pečenu piletinu u komadima, popečke od heljde, štrudlu od sira. U košarici se nalazilo piće – butelja vina, domaći sok od citrusa i pribor za jelo, dekica i stolnjak, a kraj nje naručena hrana, kompletni ručak. Rastegnuti dekicu moguće je od travnjaka na imanju, pa sve do obale okolnog jezera Čabraji do kojeg se može prošetati, ali i dovesti traktorom. Gosti nerijetko s piknik košarom odu i do obližnjeg Kalnika. Košarica je na raspolaganju cijeli dan, a kad se završi s piknikom vraća se na mjesto od kud je krenula vaša gastro avantura u prirodi – u restoran kojeg ste odabrali. Po želji, košaru, dekicu i stolnjak možete i kupiti kako biste ih imali za sve buduće piknike.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.6.2024. 8:40:27

Create Account