Sedam zanimljivosti o psima koje možda niste znali

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.9.2020. 10:49:23
Sedam zanimljivosti o psima koje možda niste znali

Foto: Ilustracija

Mnogo je vlasnika kućnih ljubimaca i ljubitelja pasa kojima su ovi dlakavci već postali neizostavni dio obitelji. U suradnji s portalom  World Dog Finder objavljujemo sedam zanimljivosti o psima koje možda niste znali.





Naši psi su uvijek bili naši najbolji prijatelji, naši odani suputnici i što je najvažnije, naša obitelj. Stoga je prirodno da smo potpuno fascinirani činjenicama i informacijama o psima. Apsolutno smo fascinirani našim četveronožnim prijateljima i želimo otkriti apsolutno sve što je moguće o njima, stoga kada čujemo zanimljivosti o njima, to nas ispunjava osjećajem radosti i čuđenja.


Od toga zašto su pseći nosevi mokri, do najvećeg psa na svijetu, pripremite se na oduševljenje ovim nevjerojatnim psećim činjenicama.


    1. Psima su mokri nosevi radi bolje apsorpcije mirisnih čestica

Ova nevjerojatna pseća činjenica mogla bi odgovoriti na dugogodišnje pitanje vlasnika pasa. Zašto su psima mokri nosevi? Teoretičari kaže da je odgovor da je odgovor na to pitanje - zato da im je lakše apsorbirati mirisne čestice! Njihov nos izlučuje posebnu sluz koja pomaže apsorpciji tih čestica, a zatim ližu nos kako bi ih “testirali” i shvatili kakav je to zapravo miris.


    2. Newfoundlandi su odlični spasioci 

Newfoundlandi  su vrhunski pseći spasioci jer imaju vodootpornu dlaku i plivaće kožice na stopalima. Prvotno su uzgajani kao pomagači lokalnim kanadskim ribarima  i kako bi spasili ljude od utapanja. Neki su vlasnici čak rekli da ih njihov Newfoundland pokušava "spasiti" kad plivaju!


    3. Beatlesi su napravili pjesmu koja ima frekvenciju koju samo psi mogu čuti

U intervjuu iz 2013. godine, Paul McCartney rekao je da je u njihovu pjesmu 'A Day in the Life' dodao frekvenciju koju samo psi mogu čuti. Obratite pažnju na svog psa kad puštate pjesmu! Kako vam se čini ova nevjerojatna pseća činjenica?


    4. Najviši pas na svijetu visok je 111 cm

Najviši pas u povijesti bio je njemačka doga po imenu Zeus! Izmjerena mu je visina od čak 111 cm 4. listopada 2011., trenutačni je Guinnessov rekorder.


    5. Engleski hrt brži je od geparda na duge pruge

Hrt bi zapravo pobijedio geparda u utrci na duge pruge! Prema Psychology Today, hrtovi su izvrsni trkači na duge staze i mogu zadržati brzinu od 55 km/h do 10 km. Iako je gepard nevjerojatno brz, može zadržati brzinu samo oko 200-300 metara, pa će imati početnu prednost, ali uskoro će ga prestići engleski hrt!


    6. Chow chow i shar-pei imaju crne jezike 

Chow chow i shar-pei jedine su dvije pasmine koje imaju potpuno crne jezike. Još zanimljivije, porijeklo ovih crnih jezika trenutno nije poznat.


    7. Psi imaju tri kapka

Mnogi vlasnici nisu čuli za ovu zanimljivu pseću činjenicu, ali jeste li znali da vaš četveronožni prijatelj ima tri kapka? Treći kapak naziva se "haw" i on je odgovoran za očuvanje i vlažnost očiju.




Vezane vijesti
Ažurirano: 11.2.2024. 10:31:26

Create Account