Studija: Polarna svjetlost povezana s nasukavanjem kitova u Sjevernom moru

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.9.2017. 14:36:21
Studija: Polarna svjetlost povezana s nasukavanjem kitova u Sjevernom moru

Foto: Ilustracija

Velike sunčeve oluje, odgovorne za polarnu svjetlost, možda su imale ulogu u nasukavanju 29 kitova ulješara u Sjevernom moru početkom 2016. godine, pokazala je nova studija a prenosi BBC.


U novoj studiji, nedavno objavljenoj u stručnom časopisu International Journal of Astrobiology, navodi se da su geomagnetski poremećaji možda zbunili kitove, odnosno poremetili njihovu navigacijsku sposobnost, i preusmjerili ih u plitke vode.


Izgubljeni i nasukani, kitovi su uginuli na europskim plažama. 


Znanstvenicima nije bilo jasno što se dogodilo jer je obdukcija pokazala da su životinje bilo uglavnom dobro uhranjene, mlade i zdrave.


Nasukavanje 29 kitova izazvalo je veliki interes javnosti i veliki broj teorija među znanstvenicima: od trovanja do klimatskih promjena.


Sada tim znanstvenika kaže kako misli da zna što im se dogodilo. Oni tvrde da ulješare plivaju koristeći se geomagnetskim poljem Zemlje, koje je na nekim mjestima snažnije, a na nekima slabije. Znanstvenici vjeruju da je ta vrsta naučila očitavati te anomalije i koristiti ih za navigaciju.


Dr. Klaus Vanselow sa Sveučilišta u Kielu u Njemačkoj i njegovi kolege kažu da su sunčeve oluje velikih razmjera možda poremetile magnetsko polje te da su se kitovi zbog toga izgubili.


Te oluje sadrže velike količine nabijenih čestica i radijaciju. Kada pogode Zemljinu gornju atmosferu, proizvode polarno svjetlo nad Arktikom. Međutim, najsnažnije oluje mogu također oštetiti komunikacijske sustave i satelite.


Znanstvenici već imaju neke dokaze da sunčeve oluje mogu utjecati na navigacijske sposobnosti ptica i pčela.


Vanselow i njegovi kolege proučavali su povezanost između nasukavanja kitova i dvije velike sunčeve oluje koje su se dogodile krajem prosinca 2015. Oni vjeruju da njihova teorija ima smisla s obzirom na to da su se kitovi nasukali u tjednima nakon oluja.


Ovo istraživanje predstavlja teoriju koju je jako teško, ako ne i nemoguće, dokazati.


NASA također istražuje mogu li sunčeve oluje utjecati na kitove diljem svijeta.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2022. 11:43:31

Create Account