U Francuskoj i Hrvati grade fuzijski reaktor

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.2.2019. 22:26:08
U Francuskoj i Hrvati grade fuzijski reaktor

Foto: Iter.org

Fuzija je energija budućnosti, a prvi eksprerimentalni fuzijski reaktor u Francuskoj grade i Hrvati.U Francuskoj se gradi najkompleksniji stroj u povijesti naše civilizacije, eksperimentalni termonuklearni reaktor. U projektu ITER, koji zovu i "malo Sunce", surađuju Europska unija, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i SAD. S pomoću fuzije, bez radioaktivnog otpada i emisije ugljičnog dioksida, stvara se energetska budućnost planeta. Hrvatska tvrtka Inetec u projektu sudjeluje s iznimno važnim robotskim sustavom za ispitivanje posude reaktora.


U Inetecu razvijaju i proizvode uređaje za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana. Njihova rješenja i roboti iz Hrvatske se isporučuju nuklearkama od SAD-a i Francuske pa do Rusije, Ukrajine i Kine. No ništa dosad, pa ni svemirske letjelice ili stanice, nisu tako složen projekt, kaže Duško Čorak, kao rad na ITER-u.


- Takav proizvod, i svi sustavi koji će u tome sudjelovati je najsloženije što danas čovječanstvo ima. Mi smo jako ponosni da je INETEC u okviru veoma kompicirane i zahtjevne konkurencije uspio dobiti jedan od najsloženijih projekata na ITER-u - objašnjava r. sc. Duško Čorak, vlasnik i predsjednik INETEC-Instituta za nuklearnu tehnologiju.


Ispitivat će vakuumsku reaktorsku posudu u kojoj će se, u gorućoj plazmi, stvarati golema energija, ali i nezamisliva toplina, od 150 MILIJUNA Celzijevih stupnjeva, 10 puta VEĆA od temperature Sunčeve jezgre! I nije slučajno, da Europska unija sufinancira pola ITER-a vrijednog, prema sadašnjoj procjeni, 22 milijarde eura. Većinu posla, kaže Tonči Tadić, radit će europske tvrtke. Zasada su tri iz Hrvatske.


- Ja očekujem uključenje i niza drugih firmi. Nije jednostavno, treba proći vrlo oštri screening Agencije Fuzija za energiju, da bi se uopće ušlo u obzir za natječaj - naglašava Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice, Institut "Ruđer Bošković".


Unatoč konkurenciji i bez potpore države, kaže Tadić, ne smiju se plašiti fizikalno zahtjevnih natječaja.


- Ulazite u novi posao van vašeg područja, dakle pokušavate se okušati u nečem novom, ali s druge strane referenca koja se s time postiže je doista jedinstvena - uvjerava Tadić.


Tvrtke koje rade vrhunske svjetske tehnologije privlačni su poslodavci. Od 85 zaposlenih u Inetecu je 70 inženjera, čak 10 doktora znanosti.


- Bez takvih ljudi mi teško da možemo govoriti u cjelini da ćemo imati kvalitetnu budućnost u smislu da naša zemlja se uspije približiti visokorazvijenim zemljama svijeta - naglašava Čorak.


A vrhunska znanost i tehnologija, kažu i Tadić i Čorak, ravnopravno se danas stvaraju i u malim zemljama i u malim tvrtkama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.9.2023. 17:50:41

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account