Uživaju li psi doista u tome što nam pomažu?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.5.2018. 11:58:34
Uživaju li psi doista u tome što nam pomažu?

Foto: Ilustracija

Kada su vremena teška, a zdravlje nije najbolje, za popravak raspoloženja često nema ništa bolje od vlažne njuškice veselog štenca. 


Terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku.  Ako je netko oko toga brinuo, može biti miran. Nova znanstvena studija pokazala je da psi to obožavaju. 


Ranija su istraživanja pokazala da je za mentalno zdravlje i opću dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje. 


Organizacija za zaštitu životinja American Humane provela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadaća. Ova studija je jedinstvena po tome što je provedena na više mjesta. Bilo smo u pet bolnica diljem SAD-a, posjetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa, kazala je glavna autorica studije Linda Lombardi za National Geographic.


S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova slina testirana je na kortizol, hormon stresa i u ljudi i u životinja. Uzorci dobiveni tijekom aktivnosti s djecom oboljelom od raka uspoređivali su se uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće. 


Istodobno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja vlastite njuške ili cviljenja. Rezultati su bili kristalno jasni. Pokazalo se da su psi savršeno sretni dok prave društvo pacijentima. 


Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Animal Behaviour Science.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.9.2020. 10:49:23

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account