VINA od DAVNINA: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila diplome najboljim vinarima

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 1.7.2020. 22:00:34
VINA od DAVNINA: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila diplome najboljim vinarima

Foto: Marko Čolić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“. 




Povjerenstvo sasatavljeno od  ocjenjivača (enologa), ocijenilo je 159 uzoraka vina proizvedenih od 30 autohtonih sorti različitih godina berbe od 77 vinara, te je dodijeljeno 7 šampionskih odličja najbolje ocjenjenim vinima u pojedinim kategorijama. 


Treće ocjenjivanje vina hrvatskih autohtonih sorata koje prethodi trećoj reviji VINA od DAVNINA održano je u svibnju ove godine te su, uz šampione, dodijeljene 3 velike zlatne diplome, 60 zlatnih diploma, 65 srebrnih diploma, 18 brončanih diploma i 1 priznanje. Ocjenjena vina izložiti će se na reviji te će ih posjetitelji moći kušati i kupiti izravno od proizvođača.  


Inicijator i organizator  projekta  je Ministarstvo poljoprivrede, suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te partneri Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Cilj projekta je predstavljanje vina hrvatskih autohtonih (izvornih) sorata i Hrvatske kao autentične vinske zemlje, a povećani odaziv vinara u odnosu na prošle godine pokazuje zanimanje proizvođača koji su kroz projekt dobili priliku za promociju svojih vina, autentičnog turističkog proizvoda i važnog dijela gastronomske ponude Hrvatske. Inače u Hrvatskoj danas uspijeva 130 autohtonih sorata vina a nekada ih je bilo i više od 400. Od autohtonih sorata najviše je malvazije - 43 %, slijede plavac mali (25 %) i žlahtina (10%).


Šampioni 3. revije VINA OD DAVNINA su:


Najbolje ocijenjeno vino:

Primus – Plavac mali 2016., Rizman vinogradi d.o.o. Klek.

Šampion u kategoriji pjenušavih vina: San Marino – Žlahtina 2017.,

Pavlomir d.o.o., Novi Vinodolski.


Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Središnja bregovita Hrvatska: Pušipel classic 2019., Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban.

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Hrvatska Istra i Kvarner: Malvazija istarska 2019., OPG Siljan Sanjin, Krnica.

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner: Kurykta reserva – Sansigot/Debejan 2016., Estate winery d.o.o., (A. Katunar), Vrbnik.

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Dalmacija:

Tasovac Pošip 2018., OPG Davor Tasovac, Žrnovo.

Šampion u kategoriji crvenih vina - regije Dalmacija: Primus – Plavac mali 2016., Rizman vinogradi d.o.o. Klek.


 Uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, na predstavljanju projekta VINA od DAVNINA i objavi rezultata te dodjeli nagrada vinarima sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija, Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a Robert Brkić.





Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:34:46

Create Account