Virus hepatitisa B kružio je još u kameno doba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.5.2018. 22:22:48
Virus hepatitisa B kružio je još u kameno doba

Foto: Ilustracija

Virusi hepatitisa B kružili su Europom prije 7000 godina, utvrdili su njemački znanstvenici. Genetski materijal takvih virusa pronađen je u kosturima iz kamenog doba u njemačkoj pokrajini Saskoj-Anhalt. 


Više od 250 milijuna ljudi zaraženo je danas hepatitisom B, što ga čini najraširenijim virusom modernog svijeta. Širi se krvlju ili spolnim odnosom.


Otkriće soja toga virusa u kosturima iz kamenog doba najstarije je takve vrste. Rezultati ispitivanja objavljeni su u časopisu eLIFE. Znanstevnici s instituta Maxa Plancka proučavali su kosture iz kamenog doba i srednjeg vijeka. U nekim su pronašli trafove hepatitisa B i uspjeli ponovo kreirati njegov genom. 


Postoje razlike u genomima iz kamenog doba i srednjeg vijeka i ovi potonji su bliži strukturi modernog hepatatisa B. Bez obzira na to, virus se malo promijenio u zadnjih 500 godina. Soj iz kamenog doba je najvjerojatnije izumro, iako neke varijante povezane s njim još uvijek postoje kod gorila i čimpanzi. Ali nema izravne povezanosti s inačicom koja napada suvremenog čovjeka. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2022. 22:10:07

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account