Bacači Sjenki: Tri Frooom! radionice pri kraju ljeta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.8.2017. 15:12:15
Bacači Sjenki:  Tri Frooom! radionice pri kraju ljeta

Foto: HFS

U Prelogu, Sinju i Zagrebu Bacači Sjenki, u suradnji s partnerima, od 28. kolovoza do 1. rujna organiziraju cjelodnevne odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina. Radionice u Prelogu i Sinju se nastavljaju na prošlogodišnje, a sastoje se od početnih (za do šesnaest   novih polaznika) i naprednih (polaznici od prošle godine). U Zagrebu, u kojem je  Frooom! započeo i održava se već petu godinu zaredom, uz početne i napredne radionice održavaju se i dvije majstorske, za montažu i filmsku dramaturgiju te o čarima i strastima dokumentarnog filma.


Frooom! traje od 2012., a proširio se u proteklih pet godina u šest županija i osam gradova, pa je tako održan u Prelogu, Sinju, Koprivnici, Rijeci, Splitu, Pakracu i Zagrebu te u Opatiji. Namijenjen je djeci osnovnoškolske dobi do trinaest godina (za majstorske radionice i do šesnaest) koja već imaju izraženi afinitet za medije, posebno filmsku umjetnost, ali potiče i sveukupno stvaralaštvo djece kroz razrađenu metodologiju te osigurava polaznicima raznolik i bogat skup društvenih vještina koje integriraju u ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Integrativan odgojno-obrazovni program prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu.


Program se temelji na činjenici da su polaznici danas digitalno pismeni po rođenju iako uglavnom ne razumiju pojmove digitalno ni pismeno te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati, primjereno njihovoj dobi. Zbog toga Frooom! inkorporira i program informacijskog opismenjavanja, a daje djeci lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih istovremeno upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop animacije.


Polaznici stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Roditelji su prije početka provedbe programa upoznati s cijelim odgojno-obrazovnim procesom i često se  uključuju u radionice, pa tako često postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti prvih kratkih filmova svoje djece. Svakog dana djeca gledaju najmanje jedan filmski ili medijski sadržaj koji poslije projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju, a dva puta tjedno u gradskim kinima Sinja i Preloga organiziraju se besplatne javne matineje za građanstvo.


Organizatori i voditelji su redatelj, glumac i javni povjesničar Boris Bakal, dokumentaristica i snimateljica Bojana Bumać, glumica i dramska pedagoginja Nada Kovačević, medijska umjetnica Magdalena Ptiček, psihoterapeut i psiholog Pavle Perković, redatelj i profesor filozofije Veno Mušinović, defektolog Stipe Bagarić, lutkarica i glumica Lidija Kraljić, dramaturginja Anja Pletikosa, snimatelj i montažer Dražen Žerjav, logoped Tomislav Tukša, glumica i filmska autorica Sanja Milardović, psihologinja Ivana Bandić, redateljica Dalija Dozet, scenaristica i dramaturginja Anita Čeko, nagrađivana autorica dokumentarnih filmova Ines Pletikos i filmska autorica i montažerka Lea Mileta.


Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja djeluje već šesnaest godina, ostvarila je više od stotinu i pedeset suradnji s profesionalcima iz više od trideset zemalja te realizirala više od pedeset edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na četiri kontinenta. Podršku Frooom! projektu osiguravaju HAVC, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Prelog i Međimurska županija, a među partnerima je i Hrvatski filmski savez. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.10.2022. 14:27:02

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account