Film "Ne gledaj mi u pijat" pobjednik festivala u Linzu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 2.5.2017. 17:24:16
Film "Ne gledaj mi u pijat" pobjednik festivala u Linzu

Foto: HINA/ HAVC/ ik

Film "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe, koji se održao od 25. do 30. travnja u Linzu.


Kako je žiri obrazložio, a prenosi u utorak Hrvatski audiovizualni centar, taj film "suptilnim i zaraznim smislom za humor i rastućom dramaturškom moći, uvodi u jedinstvenu redateljsku viziju koja prikazuje nježnost i okrutnost obiteljskih odnosa.

Žiri ga opisuje kao "složen i izazovan, iskren i energičan" film koji poručuje da nikada nije prekasno za odrastanje.

U žiriju su bili Cosima Finkbeiner, koordinatorica filmskih festivala iz njemačke tvrtke Beta Cinema, Karel Och, član selekcijskog odbora Međunarodnog filmskog festivala u Karlovyim Varyima i Andrei Tanasescu, član programskog tima Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

Uz priznanje, nagrada iznosi deset tisuća eura.

Film Hane Jušić natjecao se u konkurenciji dvanaest naslova, a svi su debitantski ili drugi filmovi mladih redatelja.

Među ostalim, prikazan je i film "Kuća drugih" Rusudane Glurjidze nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske.

Film "Rodbina" Vitalija Manskog proglašen je najboljim u natjecateljskom programu dokumentarnog filma u sklopu kojeg se prikazao i "Gogitin novi život", dugometražni dokumentarac Levana Koguashvilija.

Tijekom šest dana međunarodnog filmskog festivala Crossing Europe, koji se održava od 2004. godine, prikazano je 160 filmova iz četrdestak zemalja, a posjetilo ga je 23 tisuće ljudi.


Ježurka Ježić dobio Grand Prix na festivalu u Zaboku

Još jedan film hrvatske autorice ovih je dana proglašen najboljim na nekom festivalu - među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta, dječji žiri festivala KIKI, koji se održao u Zaboku  od 24. do 28. travnja, glavnu nagradu dobila je hrvatsko-kanadska koprodukcija "Ježeva kuća" Eve Cvijanović.

Bila je to ujedno hrvatska premijera tog animiranog filma nastalog prema basni Branka Ćopića.

Žiri je obrazložio kako ih je "oduševila lutkarska animacija koja je sama po sebi vrlo zahtjevna tehnika, a od početka i tijekom filma likovi i animacije popraćeni su glazbom koja se uklapa uz pokrete i određene događaje koji obogaćuju sadržaj filma.

Posebne pohvale žirija dodijeljene su filmovima "Animirani dnevnik" francuskog autora Donata Sansonea i "Darrel" nizozemskog autora Marca Brionesa, koji je proglašen najsmješnijim filmom festivala.

U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja održan je i bogati popratni program, među ostalim, stručni skup "Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost", posvećen filmskom stvaralaštvu i edukaciji za najmlađe.

U pet natjecateljskih programa prikazano je više od trideset filmova iz Albanije, Australije, Brazila, Estonije, Francuske, Grčke, Kanade, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Mauricijusa, Rusije, Španjolske, Švicarske, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske.

Ovogodišnje, šesto izdanje festivala, koje se održalo od 24. do 28. travnja, imalo je rekordan broj posjetitelja - na filmskim projekcijama i popratnim programima bilo je više od 4,5 tisuća djece, učitelja i odgajatelja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account