Hrvatske debitantice nagrađene na festivalu u Vilniusu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 7.4.2017. 16:56:26
Hrvatske debitantice nagrađene na festivalu u Vilniusu

Foto: HINA/ HAVC/ ik

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Vilniusu Kino Pavasaris Mia Petričević nagrađena je kao najbolja glumica, za glavnu ulogu u filmu "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, a na istom festivalu nagrađen je još jedan film hrvatske autorice, kratkometražni igrani film "Po čovika" Kristine Kumrić, koji je dobio posebno priznanje.


Miji Petričević, inače arhitektici, nastup u prvijencu Hane Jušić bio je prvo glumačko iskustvo, na koji ju je redateljica nagovorila nakon slučajnog susreta. "Jako sam željela da Mia glumi Marijanu jer tako sjajno utjelovljuje taj lik. Ona je osnova ovog filma", izjavila je redateljica prilikom primanja nagrade u Vilniusu, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Petričević je za tu ulogu nedavno primila posebno priznanje na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Posebno priznanje na festivalu u Litvi osvojilo je još jedno hrvatsko debitantsko djelo, film "Po čovika" Kristine Kumrić, nastalo u sklopu Nacionalnog projekta "Jedna slika" iz Domovinskog rata koji su 2013. pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH.

U raznim programima Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu Kino Pavasaris prikazano je desetak hrvatskih filmova, od animiranih do dokumentarnih i igranih.


(Hina)


Create Account