Ištvančićev film "Sve je bio dobar san" na festivalu u Beču

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 26.4.2017. 19:55:41
Ištvančićev film "Sve je bio dobar san" na festivalu u Beču

Foto: Screenshot

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića o vukovarskom heroju  Jean-Michelu Nicolieru uvršten je u glavni program festivala Ethnocineca 2017 koji će se održati u Beču od 4. do 10. svibnja, priopćila je udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana.


Dokumentarac proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara, te smrt na Ovčari.

Sve se odvija kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier, koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Pokretači projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije.


Film je snimljen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji sa HRT-om.

Premijerno je prikazan u veljači 2016., a tijekom prošle godine u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske pogledalo ga je više od 15 tisuća gledatelja.

Nakon što je uvršten među deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Rijeci, a na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.

Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu film je uvršten u program Docs for Sale, a značajniju je gledanost postigao i prilikom emitiranja u prigodnom programu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog 2016., kada je prikazan u prime time terminu na Prvom programu HRT-a.


Austrijska premijera filma predviđena je u petak 5. svibnja u prostoru dvorane Kino De France | Saal 1 s početkom u 22 sata.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2024. 15:05:54

Create Account