Posebne filmske projekcije za akciju "Spasimo veliko platno"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 9.4.2017. 12:04:49
Posebne filmske projekcije za akciju "Spasimo veliko platno"

Foto: HINA/ Dokukino KIC/ ds

Posebnim projekcijama filmova "Cinema, Mon Amour" Alexandrua Belca te "Kino Otok" Ivana Ramljaka, koje će se održati u nedjelju u Dokukinu KIC, kreće akcija "Spasimo veliko platno", te će se u razgovoru s obojicom redatelja otvorit će se tema budućnosti malih, nezavisnih kina.


"Propadanje nezavisnih kina svakodnevna je pojava otkad su u naše filmske živote prodrla multipleks kina i njihovi filmski programi. Osim što su iz korijena promijenili naše rituale odlaska u kino, ostavili su puno dramatičnije posljedice za kina i njihove zaposlenike koje često rezultiraju s ključem u bravi", ističe se u najavi Dokukina KIC.

Festivalski uspješni dokumentarci rumunjskog i hrvatskog redatelja pokazuju kako je sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama.

"Cinema, Mon Amour" istražuje sudbine kina koja su nekoć u svakom rumunjskom selu bila na ponos državi, a danas ih gotovo nema. Redatelj prati Vincenta Puricea, bivšeg projekcionista i dugogodišnjeg ljubitelja filma i njegovo, jedno od rijetkih preostalih kina Dacia Panoramic Cinema te dvije zaposlenice koje odbijaju zauvijek ugasiti projektor i na razne načine pokušavaju publiku dovesti u kino.

Hrvatski film "Kino Otok" poetički je prikaz napuštenih kino dvorana na hrvatskim otocima, uz osobne priče otočana koji se prisjećaju svojih prvih odlaska u kino, prvih filmova koje su tamo gledali, ali i onih koji su na njima ostavili najviše traga.


Nakon Zagreba Belc će sa svojim filmom gostovati u Rijeci, 10. travnja, u Puli, 11. travnja te u Varaždinu 12. travnja. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

Gostovanje rumunjskog redatelja Alexandrua Belca ujedno najavljuje početak treće sezone međunarodnog projekta KineDok koji tijekom godine na više od dvadeset lokacija, često u mjesta bez kina, dovodi šesnaest kreativnih dokumentarnih filmova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i Hrvatske.  Hrvatski filmovi "Slobodni" redatelja Tomislava Žaje i "Turizam!" Tonćija Gaćine tako će se prikazati u još sedam europskih zemalja.


(Hina)


Create Account