Preminuo glumac, redatelj i producent Ljubiša Samardžić, legenda srpskog i jugoslavenskog glumišta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.9.2017. 15:20:59
Preminuo glumac, redatelj i producent Ljubiša Samardžić, legenda srpskog i jugoslavenskog glumišta

Foto: Ljubiša Samarđić

U Beogradu je u 81. godini nakon teške bolesti preminuo Ljubiša Smoki Samardžić, jedna od glumačkih legendi srpskog i jugoslavenskog glumišta, objavili su u petak navečer beogradski mediji.


Samardžić je u prosincu prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje posljednjih je nekoliko dana je bilo iznimno loše, objavio je beogradski list Kurir.


Liječnici od prosinca prošle godine nisu imali optimistične prognoze, a njegovo se stanje pogoršalo zbog kronične leukemije od koje je već dulje bolovao.


Ljubiša Samardžić rođen je 19. studenog 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a zahvaljujući velikom glumačkom talentu postao je istaknuto i nezaobilazno ime u jugoslavenskoj i srpskoj kinematografiji, ostavljajući iza sebe brojne nezaboravne uloge na filmu i televizijskim serijama.


Prvu ulogu igrao je 1961. u filmu "Igre na skelama", a potom i niz uloga među kojima u filmovima "Bitka na Neretvi", "Valter brani Sarajevo", "Bombaši", "Sutjeska", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na određeno vrijeme", "Moj tata na određeno vrijeme", "Nije lako s muškarcima", "Magareće godine", "Ubojstvo s predumišljajem", "Nataša", "Konji vrani"…


U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vjetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac s Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja"...


Nadimak "Smoki" dobio je zahvaljujući istoimenom liku kojeg je tumačio  1963.  u filmu "Pješčani grad".


Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. koju je i režirao.


Njegov redateljski prvijenac bila je dramom o bombardiranju SR Jugoslavije 1999. "Nebeska udica", a potom je režirao i filmove "Nataša", "Ledina", "Konji vrani"...


"Ja sam, zapravo, čovjek iz rudarske obitelji koji smatra da je taj rudarski kruh zaista težak. Znam da sam kao dijete zapamtio nešto vrlo značajno, a to je poštovanje čovjeka po svaku cijenu i požrtvovanje za svakoga. Uvijek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći po svaku cijenu da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost je bila presudna da imam veliki, ogroman kredibilitet autora i kod kolega", govorio je u intervjuima Ljubiša Smoki Samardžić.


Sve svoje nagrade i priznaja - od Zlatnih arena u Puli do nagrade za životno djelo 2005. poklonio je Jugoslavenskoj kinoteci.


Bio je vrlo uglađen, pravi gospodin i jedna od posljednjih velikih filmskih legendi jugiostočne Europe koju su osim hrvatskih glumaca, poštovali i mnogi iz Europe i svijeta.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.10.2022. 14:27:02

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account