Svjetski festival animiranog filma –50. Animafest otvoren je sinoć u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.6.2022. 13:37:15
Svjetski festival animiranog filma –50.  Animafest otvoren je sinoć u Zagrebu

Foto: Grad Zagreb

Svjetski festival animiranog filma – 50. Animafest otvorio je jučer u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Tom prilikom istaknuo je da ovim obilježavamo izniman jubilej - 50. obljetnicu jedne od najznačajnijih, a po ugledu i odjecima u svijetu, možda i najznačajniju kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj na koju je Grad Zagreb osobito ponosan.


Dodao je da je ovaj Festival mjesto radosnog susreta velike obitelji ljubitelja animacije i profesionalaca iz cijelog svijeta kojima je Zagreb i nakon pola stoljeća omiljeni festival animiranoga filma, a kojeg vole i autori i publika. „Zagreb nije slučajno domaćin ovakvoga festivala jer je ipak sve započelo i prije njegova osnutka izvanrednim i inovativnim ostvarenjima tzv. Zagrebačke škole crtanog filma koja je dio povijesti svjetske animacije. Izniman broj ponuđenih radova na festivalu osigurat će i ove godine visoku razinu kvalitete programa i vjerujem da će brojni ljubitelji animacije rado pogledati raznovrsne programe.


Gradonačelnik je posebno čestitao ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo Nedeljku Dragiću, svjetskom majstoru animacije koji je slavu zagrebačke škole crtanoga filma i hrvatske animacije pronio  po čitavom svijetu, kao i g. Ralfu Griesenu na nagradi za doprinos proučavanju animiranog filma. Čestitao je i Nacionalnoj školi filma i televizije iz Ujedinjenoga kraljevstva, kao najboljoj školi animacije.


Uz uručenje nagrada za životno djelo i najbolju školu animacije, na otvorenju je prikazan i dokumentarni film „Grad animacije“ u čast polustoljetnoj povijesti festivala.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2024. 15:05:54

Create Account