Treći "Ženijalni dani" u kinima diljem zemlje

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 4.3.2017. 8:50:05
Treći "Ženijalni dani" u kinima diljem zemlje

Foto: Žene

U organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i ove se godine održavaju "Ženijalni dani", filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena, koja od 7. do 12. ožujka na kino platna 28 nezavisnih kino dvorana u 25 hrvatskih gradova donosi tri nezaobilazna filmska ostvarenja, jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.


Organizatori kao posebnu poslasticu trećih "Ženijalnih dana" najavljuju kultni klasik Federica Fellinija "8 1/2" iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena, a na programu su i dva premijerna, suvremena naslova – domaći "Trampolin" Katarine Zrinke Matijević te francuski "Sve što dolazi" (L’avenir) Mie Hansen-Love.

Film "8 1/2", "najbolji film ikada snimljen o snimanju filma" (R. Ebert), govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota.

Film je nagrađen, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za najbolji strani film i najbolju kostimografiju te glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

"Originalan, složeno strukturiran, izražajno vrlo bogat, s autorovim specifičnim darom zapažanja, film je bio gotovo aklamacijski prihvaćen, posebno stoga jer je u razdoblju trijumfa autorskog filma upozorio na mogućnosti autorova izravnijeg komuniciranja s publikom i u mediju igranog filma. Fellini je tim djelom postao 'redatelj superzvijezda'", kazao je filmski teoretičar i kritičar Ante Peterlić.

Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević "Trampolin" film je o ljubavi, "ali ne i ljubavni film". U njegovu je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, probija povjerenje i iz podržavajućeg i nježnog prelazi u mračan i nasilan; to je film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana, film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede.

U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović.

"Sve što dolazi" djelo je mlade francuske redateljice Mie Hansen-Love za koji je ovjenčana Srebrnim medvjedom za najbolju režiju na Berlinaleu, a brojni kritičari uvrstili su film među najbolja ostvarenja u 2016. godini. Govori o Nathalie, profesorici filozofije u srednjoj školi u Parizu koju glumi Isabelle Hupert. Strastveno radi svoj posao i obožava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju.

Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život.


Treće Ženijalne dane Kino mreža organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, a odvija se u 28 nezavisnih kino dvorana: Art-kino Croatia, Art-kino Metropolis MSU, Centar za kulturu Čakovec, Gradsko kino Sinj, Kino 30. svibanj, Kino Europa, Kino Gorica, Kino Karaman, Kino Marof, Kino Mediteran Bol, Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Mediteran Jelsa, Kino Mediteran Komiža, Kino Mediteran Lastovo, Kino Mediteran Omiš, Kino Moslavina, Kino Pazin, Kino Pobjeda, Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Sloboda, Kino Urania, Kino Valli, Kino Velebit, Kino Zabok, Kinoteka Zlatna vrata i MM centar.

Detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na web stranicama ili Facebook stranici Kino mreže kao i kina koja sudjeluju u programu.


(Hina)


Create Account