ZagrebDox: Više od 120 gostiju na ovogodišnjem festivalu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 26.2.2017. 22:05:21
ZagrebDox: Više od 120 gostiju na ovogodišnjem festivalu

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Više od 120 gostiju, filmaša iz inozemstva i Hrvatske dolazi na ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji se otvara u nedjelju navečer u kinu Kaptol Boutique Cinema.


Jedna od gošća je i poljska redateljica Anna Zamecka koja će u Zagrebu predstaviti svoj nagrađivani dugometražni prvijenac "Pričest", priču o djevojčici koja je prebrzo morala odrasti, a koji će otvoriti festival.

Među gostima su i istaknuti austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter te poljski dokumentarist Pawel Lozinski, koji će sudjelovati u programu  platforme ZagrebDoXXL.

Lozinski će u petak, 3. ožujka, sudjelovati u produženoj sesiji Q&A nakon projekcije filma "Ti nemaš pojma koliko te volim" iz programa "Majke i kćeri", na kojoj će mu se pridružiti psihoterapeutkinja Ljiljana Bastaić.

Isti dan nakon projekcije filma "Homo sapiens" Nikolaus Geyrhalter sudjelovat će u moderiranoj sesiji Q&A o filmovima koji se prikazuju u njegovoj retrospektivi.

Svoje će filmove osobno predstaviti i autori iz međunarodne konkurencije,  poljska autorica Julia Staniszevska ("Tri razgovora o životu"), belgijski redatelj Pieter-Jan de Pue ("Zemlja prosvijetljenih"), kineska autorica Qiong Zheng ("Izlaz"), danski redatelj Andreas Dalsgard ("Ratni show") te autori iz regionalne konkurencije: srpski autor Mihajlo Jevtić ("Četiri pasoša") i rumunjska redateljica Monica Lazurean Gorgan ("Dah").

Film "Njemački život" o Goebbelsovoj sekretarici koja je nedavno umrla u poznoj životnoj dobi, koji će se prikazati u Biografskom Doxu, predstavit će koredatelj Christian Krönes

O svojim iskustvima sa snimanja dokumentarca o neobičnom putovanju oko svijeta korzičke pjesme Solenzara pred zagrebačkom publikom će govoriti francuski redatelji Stephan i Pascal Regoli.

Bit će tu i danski redatelj Jon Bang Carlsen, redatelj filma "Deja vu" iz programa Majstori Doxa.

Iranski redatelj Mehrdad Oskouei održat će u programu ZagrebDox Pro majstorsko predavanje o izazovima s kojima se susretao snimajući svoj najnoviji dokumentarni film "Snovi bez zvijezda" iz programa Teen Dox o svakodnevici i sudbinama djevojaka iz jednog iranskog popravnog doma

Na ZagrebDox stižu i članovi ZagrebDoxovih žirija predvođeni predsjednicom međunarodnog žirija Snježanom Tribuson i predsjednicom regionalnog žirija, direktoricom Europske filmske akademije Marion Döring.


(Hina)


Create Account