Završen 11. Festival tolerancije Zagreb

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 15.4.2017. 21:47:38
Završen 11. Festival tolerancije Zagreb

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Dokumentarnim filmom "Ja nisam tvoj crnac", s pripovijedačem Samuelom L. Jacksonom, završen je u Zagrebu ovogodišnji 11. Festival tolerancije na kojem je prikazano više od sedamdeset filmova kojima je cilj promicanje ideje tolerancije, dijaloga i poštivanja drugih.


"Ja nisam tvoj crnac" dokumentaristički je prikaz o 'fabriciranju' crnačke stvarnosti u Americi, nagrađivanog redatelja Raoula Pecka, a tijekom festival koji je zatvoren u petak navečer prikazano je više od 70 igranih i dokumentarnih filmova, održano sedam diskusija, dvije izložbe, kao i promocije knjiga te glazbena događanja, priopćili su u subotu organizatori Festivala.

Zadnjeg dana Festivala, u petak, otvorena je tema negiranja holokausta kroz film "Poricanje" u kojem glumi dobitnica Oscara Rachel Weisz, a temeljen je na hvaljenoj knjizi "Poricanje: povijest holokausta na suđenju".

Prikazan je i dokumentarni film "Ostati čovjek" redateljice Ljiljane Mandić te "Uništavanje sjećanja" u režiji Tima Sladea, koji govori o kulturnom genocidu, a prikazana je i metaforička priča "Slijepa Vaysha" redatelja Theodorea Usheva, o djevojci kod koje lijevo oko vidi samo prošlost, a desno samo budućnost.

Diskutiralo se na temu "Kulturno nasljeđe kao identitet naroda", a večer je završila svirkom austrijskog banda "Edi Nulz" čiji opus spaja indie rock i jazz. 

Od 8. do 14. travnja na 11. Festivalu tolerancije su prikazani dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, dječji i animirani filmovi europske i svjetske produkcije, a popratni program ponudio je izložbe, koncerte, promocije knjiga i tradicionalna edukacijska jutra "za tolerantnije i sretnije društvo".


Festival tolerancije - Festival židovskog filma Zagreb jedinstveni je filmski festival koji, kroz bogati program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije, diskusije i glazbena događanja ima zadatak širiti istinu i sjećanje na Holokaustu te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Glavna okosnica Festivala tolerancije koji je održan pod paskom dvostrukog Oskarovca Branka Lustiga i direktorice Festivala Nataše Popović u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, bilo je pitanje nasljeđa fašizma, pitanje izbjeglica, te problem netolerancije prema drugačijima. Ta aktualna društvena događanja otkrivaju pojedine socio-kulturne antagonizme, pa se festivalom potiče potreba za dijalogom u zajednici.


(Hina)


Create Account