Croatia International Choir Festival 2018. u Zagrebu!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.6.2018. 19:54:31
Croatia International Choir Festival 2018. u Zagrebu!

Foto: Hamar media

Zagreb dobiva novu kulturnu manifestaciju, Međunarodni Festival zborova koji će ovaj vikend predstaviti svoje prvo izdanje u terminu od 30.06.-03.07.2018. godine.   

 

 

Festival okuplja zborove iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a organizator Festivala je Djevojački zbor Mozartine.

 

Zborovi dolaze u Zagreb u subotu 30.06.2018, a u nedjelju 01.07. održat će se pojedinačni koncert zbora Trisagion u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u 21:15 sati.

 

U ponedjeljak, 01.07. održat će se revijalni večernji koncert u 20:00 sati u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Na koncertu će sudjelovati zborovi - Zbor „Trisagion“, Vokalni ansambl „Mater Libertatis“, Vokalni ansambl „Arabeske“, Vokalni sastav „Lašvanske Dive“, Mješoviti zbor Sv. Barbare PANIS ANGELICUS. Istog dana bit će i seminar za sudionike Festivala koji će održati professor s Muzičke akademije u Zagrebu, a utorak, 03.07. rezerviran je za razgledavanje grada Zagreba, kada će sudionici Festivala imati prilike upoznati grad i njegovu povijest i kulturu.

 

"Posebna radost nam je, da je Djevojački zbor Mozartine organizator međunarodnog Croatian International Choir Festival koji se ove godine,u svom prvom izdanju održava početkom srpnja. Cilj je festivala okupiti čim veći broj izvrsnih zborova iz cijeloga svijeta te povećati kulturnu ponudu grada Zagreba,ali i obalnih gradova, na koje se već sljedeće godine u svom drugom izdanju festival bude širio! Pozivamo sve građane na besplatne koncerte u nedjelju u Palmotićevoj te u ponedjeljak na revijalni koncert u HGZ, da uživaju u odličnim zborovima iz regije. Ulaz na koncert je slobodan!" – komentirala je Iva Majcenić, direktorica Festivala.

 

    

 

Croatia International Choir Festival je manifestacija koja ove godine obilježava svoje prvo izdanje, a planira postati godišnja manifestacija.

 

Koncert i nastupi zborova koji će biti održani za vrijeme trajanja Festivala bit će otvoreni za publiku i time će obogatiti kulturnu i glazbenu ponudu grada Zagreba, a samim time utječe se na umjetničko i kulturno okruženje kroz koncerte i seminare te sudionici imaju priliku upoznati druge kulture i običaje, ali i naučiti nove tehnike u pjevanju i vođenju zborova.

 

Projekt Međunarodnog Festivala zborova, afirmirajući trenutne trendove u zemlji u okviru zborskog pjevanja, inovativnim pristupom objedinjuje mnogo elemenata u originalan koncept - za vrijeme Festivala održat će se koncerti koji će imati slobodan ulaz za građane i posjetitelje što će također obogatiti kulturnu ponudu grada, sudjelovanjem inozemnih zborova koji će doći u pratnji obitelji povećat će se broj noćenja, a samo održavanje Festivala je odlična promocija Hrvatske kao destinacije, te će sudionici za vrijeme trajanja manifestacije sudjelovati na brojnim radionicama i seminarima na kojima će upoznati običaje i kulturu grada, isprobati tradicionalna jela i tradicije, te će to iskustvo ponijeti sa sobom u svoje domovine te prenositi sunarodnjacima.

 

Kroz istraživački pristup razvijanjem novih metoda i koncepata rada osmišljen je projekt međunarodnog festivala zborova koji ostvaruje ciljeve:organizacija korisnih aktivnosti za pjevače, suradnja s ostalim državama, izmjene iskustava, upoznavanje drugih kultura na zajedničkim radionicama, seminarima i koncertima, povećanje kulturnih i glazbenih događanja grada Zagreba, promocija i popularizacija hrvatskog zborskog pjevanja u zemlji i svijetu, medijska propaganda i predstavljanje Hrvatske kao destinacije Festivala drugim zemljama svijeta, nastavak međunarodne suradnje sa sudionicima Festivala nakon završetka održavanja manifestacije, promocija hrvatskih kompozitora i glazbe u inozemstvu, očuvanje i promicanje tradicijskih vrednota nacionalne culture te poticanje amaterskog glazbenog stvaralaštva različitih izvodilačkih profila.

 

Udruga Djevojački zbor Mozartine radi na organizaciji velikog broja dodatnih aktivnosti za djecu i mlade grada Zagreba, te kulturne udruge i pjevačke ansamble, te ih usmjerava prema prihvatljivim sadržajima koji im mogu otvoriti prilike za kreativno izražavanje čime kritički preispituje okruženje u kojem se nalaze, odnosno pomanjkanje kvalitetne glazbeno-kulturne ponude.

 

Projekt ovog Festivala zasigurno je manifestacija koja je na kulturnoj razini potrebna Gradu Zagrebu, u smislu promicanja Grada kao grada glazbe i kulture, a u organizaciji istog podršku je dala i Turistička zajednica Grada Zagreba.



Vezane vijesti
Ažurirano: 20.2.2024. 13:44:50

Create Account