Jan Tominić predstavljat će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.3.2018. 13:44:05
Jan Tominić predstavljat će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu

Foto: Marija Štilinović/HRT)

Nakon izbora Franke Batelić kao predstavnice Hrvatske na izboru pjesme Eurovizije, Hrvatska radiotelevizija izabrala je još jednog predstavnika na glazbenom natjecanju pod okriljem Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU). Uz izravan televizijski prijenos odabran je predstavnik za Euroviziju mladih glazbenika. 


Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe održat će se od 16. do 23. kolovoza u Edinburghu. Tamo hrvatskog predstavnika očekuju dvije natjecateljske etape. 18. i 19. kolovoza kandidati 18 zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjoj Euroviziji mladih glazbenika predstavit će se recitalom u polufinalnim večerima, a samo njih šest probit će se u završnicu kada će, 23. kolovoza, svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda. 


Sedam finalista nacionalnog izbora – flautistica Franziska Anne Fundelić (17), klarinetist Max Godinić (16), trubač Luka Halužan (17), violončelistice Lana Lucija Horvatić (16) i Tonka Javorović (20), harmonikaš Martin Kutnar (17) i saksofonist Jan Tominić (14) predstavili su se u najboljem svjetlu pred mnogobrojnom i glasnom publikom u studiju te gledateljima Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV3).


Ocjenjivački sud na čelu s proslavljenom hrvatskom violončelisticom Monikom Leskovar i članovima udaraljkašem Filipom Merčepom, pijanistom Goranom Filipecom, gitaristom Krešimirom Bedekom i jazz saksofonistom Andreasom Marinellom odlučio je nakon vijećanja i, kako je rekla u kratkom objašnjenju predsjednica suda, pripetavanja da će Hrvatsku u Edinburghu predstavljati mladi saksofonist Jan Tominić. 

: Marija Štilinović/HRT)


Jan Tominić (2004.), najmlađi među ovogodišnjim kandidatima, učenik je prvog razreda srednje škole u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, smjer saksofon, kod profesora Tomislava Žužka. No za ovo natjecanje pripremio ga je profesor Aljaž Razdevšek koji Janovog profesora mijenja tijekom roditeljskog dopusta. Sinoć su u studiju HRT-a bila oba jednako strepeći tijekom nastupa svog učenika. 


Jan sudjeluje na raznim natjecanjima i smotrama. Na regionalnom i državnom 52. Hrvatskom  natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, osvaja prvu nagradu (2014.). U posljednje dvije školske godine osvaja i prvu nagradu na Međunarodnim natjecanju Varaždin Woodwind & Brass, Zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju puhača EMONA u Ljubljani, prvu nagradu na  regionalnom natjecanju te prvu nagradu na državnom 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu. Godine 2016. osvojio je i Oskara znanja te svirao na svečanoj dodjeli. S kvartetom saksofona iz Glazbene škole Ferdo Livadić bio je laureat regionalnog natjecanja komorne glazbe 2016. te na 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Sudjeluje na raznim smotrama i radionicama (seminar Škole saksofona u Jaski, državne smotre saksofonista osnovnih i srednjih glazbenih škola Hrvatske, jazz radionice kod Saše Nestorovića, International Guitar Masterclass kod prof. Lovre Merčepa). Aktivan je član Gradske glazbe Samobor.


Jan je svojom izvedbom Pequeña Czarda, za alt saksofon i orkestar Pedra Itturaldea očarao ne samo sve prisutne u studiju, ocjenjivački sud nego i stručne komentatore Brunu Philippa i Jelenu Očić koju su zajedno s Ivanom Kocelj iz susjednog studija komentirali događanja u studiju Anton Marti  HRT-a. U svojoj završnoj riječi prije proglašenja pobjednika oboje su upravo mladog Jana odabrali kao svojeg favorita. Jelena nije skrivala niti činjenicu da je za vrijeme Janovog nastupa i zasuzila. 


Svi mladi glazbenici imali su svesrdnu podršku Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim je ravnao maestro Ivan Josip Skender. 


Pogledajte Janov dodatni nastup nakon proglašenja pobjednika hrvatskog finala izbora za predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika ovdje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2024. 8:58:19

Create Account