Koncert božićnih pjesama nacionalnih manjina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.1.2018. 14:35:29
Koncert božićnih pjesama nacionalnih manjina

Foto: HRT

Koncert Božićnih pjesama nacionalnih manjina našeg grada održan je jučer u Zagrebačkoj Katedrali. Nastupilo je 10 zborova, od toga 9 nacionalnih manjina. Na kraju koncerta svi zborovi otpjevali su po jednu strofu na svom jeziku „Tihe noći“ te potom „Narodi nam se“.


Od 22 nacionalne zajednice koje žive u Hrvatskoj, njih 19 je u Zagrebu i već dugi niz godina upotpunjuju kulturnu ponudu našeg grada. Ništa čudno, jer ove zajednice su i inače aktivne, ističe Tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika Zoltan Balaž-Piri.


Začeci ideje sežu u 90-te godine kada je predstavnica poljske nacionalne manjine Valentina Lončarić osnovala udrugu, a zatim i vokalni sastav koji je iz godine u godine privlačio sve više suradnika i publike. 2003. nastupali su u crkvi svete Katarine, ali treću godinu zaredom su u katedrali da bi svi zainteresirani mogli ući.


Ove godine nastupilo je čak 10 zborova, od toga 9 nacionalnih zajednica. To su bili: njemački pjevački zbor –Zagreb, Mješoviti zbor MKD „Ady Endre „ iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbor BOHEMIA Češke besede Zagreb, Mješoviti pjevački zbor Slovenski dom iz Zagreba, Vokalna grupa“ Wisla“ PKU „N. Kopernik“ iz Zagreba, KPD Ukrajinaca „Karpati“ iz Lipovljana, Mješoviti pjevački zbor „Lira „ iz Lipovljana, zbor ruske manjine iz Zagreba, zbor zajednice talijana iz Rijeke „Coro Fedeli Fiumani“ i KUD „Bosiljak“ iz Čučerja.


9 nacionalnih zajednica i Zagrepčani uživali su tako u univerzalnom jeziku - jeziku glazbe.


Create Account