Stota obljetnica rođenja Ive Robića obilježena sinoć u sesvetskoj glazbenoj školi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.3.2023. 16:03:02
Stota obljetnica rođenja Ive Robića obilježena sinoć u sesvetskoj glazbenoj školi

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Glazbena škola Zlatka Grgoševića prigodnom svečanošću obilježila je stotu obljetnicu rođenja najpopularnijeg u povijesti hrvatskog pjevača, Ive Robića. 



Dvorana GŠ Zlatka Grgoševića bila je u petak navečer dupkom puna ljubitelja prekrasnih melodija i štovatelja Ive Robića koje je on pjevao od druge polovice pedesetih godina, pa gotovo sve do njegove smrti, 9. veljače u Rijeci.


Najveći hrvatski pjevač zabavne glazbe,  ne samo hrvatski, nego i cijele bivše države,  Ivo Robić s tada najvećim europskim hitom Morgen, pjevajući na njemačkom jeziku postao je planetarno popularan i jedini je pjevač s ovih prostora koji je došao na američke top ljestvice, a na najslavnijoj, Billboardu dosegao je 13. mjesto što više nikada niti blizu nije uspjelo niti jednom hrvatskom izvođaču i to u vremenu kada njemački i nije bio najpopularniji jezik na svijetu. Upravo o tome, ali ukratko i o njegovom glazbenom djelovanju do same smrti govorio je posebni gost svečanosti, Robert Mareković, frontmen popularnih Fantoma, kasnije i Swingersa, a danas također popularni voditelj evergreen emisija Povratak u budućnost na 2. programu HRT-a i Doce vita na Radio Sljemenu, a svojedobno i glazbeni suradnik Ive Robića s kojim je snimio duet Samo jednom se ljubi. 


Marek, kako ga prijatelji zovu, ili su ga bar nekada tako zvali, sinoć nije pjevao , ostavio je to sjajnim učenicima i njihovim profesorima, a on je sa svima u dvorani podijelio svoje golemo znanje o velikanu Mr. Morgenu s kojim je pod kraj njegova života i surađivao.


Na početku svečanosti najlegendarniju pjesmu po kojoj je Ivo Robić i dobio  nadimak Mr. Morgen otpjevao je profesor Petar Hendija uz pratnju školskog banda. 


Nakon Marekovićeve prezentacije izvedeno je još pet najpopularnijih pjesama slavnog pjevača i to: Samo jednom se ljubi, te Jabuke i trešnje u interpretaciji prof. Ozrena Ćorkovića koji je instrumentalne solo dionice odsvirao na trubi uz klavirsku pratnju prof. Antonije Lisičak Hođa, zatim Golubove i Sedamnaestogodišnjoj otpjevao je učenik Patrik Stjepić uz pranju školskog banda čiji je Patrik i sam član kao klavirista, te Martin Žunec, bivši učenik škole koji je školskom bandu pomogao svirajući bas gitaru, a za kraj je otpjevao Srce laku noć.


Cijeli performans potaknuo je učenik škole Matej Kenfelja inače dobar poznanik Roberta Marekovića kojima je posebno, kao i svim izvođačima i posjetiteljima zahvalila ravnateljica Ljerka Pašalić.


Izvanredan je to bio glazbeno - poučni događaj kojim je sesvetska glazbena škola, jedna od najvećih u Hrvatskoj odala počast najvećem od najvećih hrvatskih estradnih pjevača - Ivi Robiću.


Svakako za kraj vrijedi spomenuti i članove školskog banda, koje ćemo zacijelo u budućnosti imati prigode gledati na mnogobrojnim glazbenim zbivanjima:

Patrik Stjepić - klavir

Lovro Belavić - truba

Matej Kenfelja - gitara

Hana Žanić - bariton saksofon

Nina Hodak -alt saksofon

prof. Patrik Prežgaj - alt saksofon

prof. Ivan Pavić - tenor saksofon

Emanuel Veček - bubnjevi

i gost Martin Žunec - bas gitara


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2024. 8:58:19

Create Account