Tradicionalni Uskrsni koncert na Bijelu nedjelju u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.4.2021. 16:54:09
Početak: 11.04.2021. 19:30
Tradicionalni Uskrsni koncert na Bijelu nedjelju u Sesvetama

Foto: NS Sesvete

Na Bijelu nedjelju, prvu nakon Uskrsa, Narodno sveučilište "Sesvete" već tradicionalno organizira prigodni Uskrsni koncert. 



Nastupiti će Ivana Lazar, prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koju pamtiti po mnogobrojnim domaćim i međunarodnim uspjesima, pjevačkim nastupima i glavnim ulogama koje su ju proslavile kao opernu divu od formata. Na violončelu će nastupiti Krešimir Lazar, profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a na čembalu Krešimir Has koji je svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka. 

Koncert će biti održan u dvorani Narodno sveučilište "Sesvete" “ u 19.30 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a ulaz na koncert je besplatan uz prethodnu predbilježbu na adresi Narodno sveučilište "Sesvete", Trg Dragutina Domjanića 6/1 Sesvete, svakim danom od 9 do 19 sati.

Zbog epidemioloških razloga koncert će se prenositi uživo putem YouTube kanala Narodnog sveučilišta „Sesvete“, 



Biografije 

Sopranistica Ivana Lazar

Godine 2001. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić Orešković, gdje je osvojila Nagradu Marija Borčić kao najbolja diplomantica. Magistrirala je u klasi Lidije Horvat-Dunjko, a potom se usavršavala kod Dunje Vejzović, Konrada Richtera i Olivere Miljaković. Dobila je značajna priznanja za svoj umjetnički rad, među kojima su Diploma Darko Lukić, Nagrada Milka Trnina (koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika) i Nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju na festivalu Varaždinske barokne večeri. Od 2006. do 2008. godine bila je stipendistica CEE Musiktheater/Deutschebank, a danas je prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Već niz sezona prisutna na Hrvatskom glazbenom podiju, Ivana Lazar iskazala se kao vrsna interpretatorica uloga iz djela baroknih, predklasičnih i klasičnih majstora. Nekoliko sezona djelovala je kao solistica Hrvatskog baroknog ansambla, a bila je i suosnivačica ansambla za ranu glazbu Camerata Garestin. Kao solistica surađivala je i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije.

Usporedo s koncertnim nastupima, Ivana Lazar iznimno je aktivna na opernoj sceni. Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2001. godine tumačeći ulogu sestre Genovieffe u Puccinijevoj operi Sestra Angelica, nakon čega su se zaredali brojni nastupi u koloraturnim ulogama sopranskog repertoara kao što su Gilda (Verdijev Rigoletto), Kraljica noći (Mozartova Čarobna frula), Ofelija (A. Thomasov Hamlet), Lucia (Donizettijeva Lucia di Lammermoor),Adele (Straussov Šišmiš), Musetta (Puccinijev La bohème), Oscar (Verdijev Krabuljni ples), Clorinda (Rossinijeva Pepeljuga)...

Nastupala je uz brojne ugledne domaće i inozemne orkestre među kojima su Zagrebačka filharmonija, Sarajevska filharmonija, Varaždinski komorni orkestar i Simfonijski orkestrar Hrvatske radiotelevizije.  Nekoliko je sezona nastupala kao solistica renomiranog ansambla za ranu glazbu Le Parlement de Musique iz Strasbourga.  Publika je toplo pozdravila njezine nastupe na najznačajnijim hrvatskim festivalima kao što su Dubrovačke ljetne igre, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Splitsko ljeto, Riječke ljetne noći, i drugi.


Violončelist KREŠIMIR LAZAR rođen je u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Osvojio je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima I. nagradu na međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji (Italija) zatim nagradu Hrvatske radiotelevizije Amando Ivančić, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenih djelatnika u Zagrebu. Koncertirao je u više europskih te latinoameričkih zemalja. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Hrvatski komorni orkestar i HGM Jazz orkestar. Uz koncertnu djelatnost sudjelovao je kao predavač na medjunarodnom festivalu gudača Strings Only u Zadru i kao član međunarodnih žirija na istoimenom natjecanju, kao i na međunarodnom natjecanju Alfredo i Vanda Marcosig u Goriziji (Italija) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Ljubljani. Šef i solist je Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla „Camerata Garestin“ i klavirskog trija „Amadeus trio Zagreb“. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT. U suradnji sa čembalistom i orguljašem Krešimirom Hasom, dobitnik je nagrade „Jurica Murai“ za koncert u sklopu 41. Festivala Varaždinske barokne večeri 2011., a koju dodjeljuje festivalski žiri. Zaposlen je kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.


Orguljaš i čembalist KREŠIMIR HAS svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a nastupa i u inozemstvu. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, član je Hrvatskog baroknog ansambla, te ansambala „Musica da camera“ i „Erato“, a redoviti je i suradnik Varaždinskog komornog orkestra. Suosnivač je „Malog festivala čembala“ i ansambla „Camerata Garestin“. Umjetnički je surađivao te surađuje sa svjetski priznatim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (Eggar, Cummings, Mackintosh, Niquet, Mitchell, Marcon, Haselböck, Onofri i drugi). Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja „Andrea Antico da Montona“, održanog u Umagu 2004., a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke stare glazbe Gustav Leonhardt. 2007. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika, a kao rezultat višegodišnje intenzivne umjetničke aktivnosti. 2010. godine zadovoljio je uvjete za izbor u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom „Jurica Murai“. Muziciranje Krešimira Hasa pohranjeno je na više tonskih zapisa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.3.2024. 13:22:36

Create Account