Antiutopija linije Sofie Maslyk, izložba fotografija otvorena sinoć u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.5.2023. 12:32:14
Antiutopija linije Sofie Maslyk, izložba fotografija otvorena sinoć u Galeriji Oblok

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Otvorenju izložbe nazočila je supruga veleposlanika Ukrajine u RH Nina Kirilič.



Mlada Ukrajinka privremeno nastanjena u Sesvetama, Sofia Maslyk, studentica talijanistike u Zagrebu, a koja se bavi i umjetničkom fotografijom, izložila je svoje radove u Galeriji Oblok. Naziv izložbe Antiutopija linije ukazuje na autoričino problematiziranje dobrog i pozitivnog, pa makar to bile i obične ravne konture nekog objekta.


Upravo je to govoreći o izložbi apostrofirala Tajana Vrhovec Škalamera, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. "Ako je utopija neko imaginarno mjesto gdje je sve dobro, pozitivno, savršeno, onda je antiutopija sve suprotno od rečenog što bismo mogli poistovjetiti s aktualnim svijetom u kojem živimo, a posebice Sofija kao državljanka Ukrajine, mjesta na zemlji iz kojeg radi poznatih razloga trenutno nema baš mnogo pozitivnih vijesti to snažno doživljava što se u konačnici reflektira u njenim radovima i nalazi u fokusu njenog objektiva", rekla je Vrhovec Škalamera.


U ime domaćina izložbe, Centra za kulturu NS Sesvete nazočne na otvorenju pozdravila je stručna suradnica Centra akademska slikarica Roberta Topolovec Pulko, dok je sama autorica otvorila izložbu.  Topolovec Pulko je istaknula da je ova izložba postavljena u sklopu Festivala Sesvetska mladež uzdiže kulturu (SMUK), a obzirom da je Sofia mlada i već pomalo prava Sesvećanka, red je bio da ju se uvrsti u izložbeni segment festivala.


Izložbi je nazočila supruga ukrajinskog veleposlanika u RH Nina Kirilič, te predstavnica ukrajinske nacionalne manjine u gradu Zagrebu Etna Nikić i Natalija Pavičić, kao i predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Kobzar" iz Zagreba Slavko Burda s brojnim članovima društva. 


Dodajmo da je Sofia kći Tetiane Maslyk, slikarice koja je lani imala izložbu svojih slika u galeriji NS Sesvete i prema njenim riječima, priprema se za novu, a kad će to biti, vidjet će se.


I ovim događajem lijepo se vidjelo koliko su se Ukrajinci koji su silom prilika došli u našu zemlju lijepo se uklopili u naše društvo što je umnogome pomogao sličan mentalitet kao i slavenski jezik, a njima su pak mnogo pomogli pripadnici ukrajinske manjine u RH koji već dulje vrijeme, neki i čitav život žive u Hrvatskoj. 


A majka i kći Maslyk svojim djelovanjem na umjetničkom polju umnogome su već pozitivnoga pridonijeli u kulturnom segmentu našeg društva, posebice Sesveta gdje žive tako da ih mnogi sugrađani već smatraju "našima". 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 22:39:18

Create Account