Čarobne šume Jasmine Lesić izložene u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.1.2023. 11:29:51
 Čarobne šume Jasmine Lesić izložene u Galeriji Oblok

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Izložba slika "Čarobne šume" Jasmine Lesić otvorena je sinoć u Galeriji Oblok.




Slike Jasmine Lesić pod nazivom Čarobna šuma izložene su u ponedjeljak navečer na prigodnom otvorenju kojemu je uz samu autoricu, te voditeljicu Obloka Anamariju Buturajac, posjetiteljima približio i voditelj knjižnice Sesvete i pjesnik Ivan Babić pročitavši dvije svoje pjesme, duboko urasle u pume, čime se tematski nadovezao na slikaričinu izložbenu tematiku. 


A radi se od slikama "umirujućeg zvuka i izražajnog kolorita čija trodimenzionalnost u vidu kore drveta pomiješanih s bojom pozornom gledatelju ovih slika daruje smirenje i izlaz uz urbano-ubrzanog tempa", sukus je Babićeva istupa na otvorenju izložbe. 

Izložba se može razgledati radnim danom do 10. veljače.


O izložbi Čarobne šume riječima stručnjaka


U serijalu slika Čarobne šume isprepliću se razni šumski motivi. Ciklus slika je nastao kroz ljubav, igru, radost i zahvalnost što ima priliku baviti se reciklažom mrtvog, srušenog drveća i kroz razne tehnike udahnjuje neki novi i drugačiji život. Idejno i slikarskim kombiniranim tehnikama u kojima prevlada assemblage integrirani su prirodni materijali (drvo, kameni pijesak, špage), akrilne boje na lesonit pločama i pamučnim platnima.


Život stabla


Uronjenost u šumski svijet, usklađenost s udasima i izdasima stabala, opijenost ritmom njihanja krošnji temelj su Jasmininih kompozicija, bilo da je riječ o prvim apstrakcijama iz ciklusa Proljeće ili o svim ostalim ciklusima slika (Neobični oblici, Mali princ, Čarobne šume). Fascinacija drvećem koja seže u rano djetinjstvo i veže se uz djedovu nježnu podršku njenom razvoju, dala je umjetnici alat kojim iz najdubljih dijelova sebe može izvući snažan slikarski potez i prenijeti svu ljepotu koju stablo može dati.

Poistovjećivanje stabla s osobom ili šume s gomilom ljudi i sudbina dugo je prisutno u umjetničkom izrazu. Osim u likovnosti, nalazimo ga u književnosti, glazbi i plesu. Čovjek oduvijek crpi energiju iz stabla jer čini se da nas ono povezuje sa samim izvorištem života. Intuitivno pristupamo stablima u potrazi za snagom, mirom i kontemplacijom. 

Jasminine kompozicije suprotstavljaju stabilnost stabla s njegovom gibljivošću i ljuljanjem koje odolijeva čak i orkanskim burama zahvaljujući onome što nije vidljivo, njegovoj dubokoj ukorijenjenosti u tlo. Život stabla Jasminin je život i ne čudi što njezine slike tako snažno i osobno progovaraju jezikom koji svi razumijemo i s kojim se možemo identificirati.

Tonovi plave boje koja gotovo uvijek reprezentira nebo također su značajno obilježje Jasminina slikarskog opusa. Plavetnilo njezinim slikama daje emociju, dubinu i meditativnost. Raznolikim tonovima plave umjetnica nas vodi u tajnovite zakutke svoje duše. Temperament, snaga i odlučnost sastavni su dio kompozicije koju gradi širokim energičnim potezom ne prezajući pred nekonvencionalnim kombiniranjem prirodnih materijala i slikarske boje. Time slike postaju još uzbudljivijima i obuzimaju nas dajući nam impuls da u njima tražimo i nalazimo teme, pitanja i odgovore koji su nam važni.

Na ovoj izložbi Jasmina interpretira stabla kroz suženi kadar isječka šume u kojem svoje boje pokazuju godišnja doba, istovremeno one mogu biti i metafora emocija koje variraju od rasplamsane čežnje do zaleđenog, svjetlucavog mira. Ove su slike za meditaciju i promišljanje ne samo onoga što one znače Jasmini već i onoga što mogu značiti osobi koja ih promatra i povezuje se s njima na nekoj posve novoj razini. Život slike tako postaje zaseban život koji ima svoj put i sudbinu baš kao što to biva sa svakim novim izniklim stablom, sa svakim novim početkom života.

Slikarski opus Jasmine Lesić vrlo je uvjerljiv dokaz koliko je u umjetničkom izrazu važna motivacija i sposobnost djelovanja po vlastitom iskrenom nahođenju jer, osim talenta upravo ta dva segmenta čine razliku između vještog i korektnog slikarstva i onog koje uzbuđuje i mijenja svijet.


dr. art. Antonija Balić


O autorici


Jasmina Lesić rođena je 1975. godine u Virovitici, a trenutno živi, školuje se i radi u Zagrebu. Po profesiji je magistra ekonomije i već dvadeset godina radi u FMCG sektoru. Slika od 2013. godine, istražuje svoju umjetničku stranu i razne tehnike. Slikarski se educirala u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba gdje je pohađala tečajeve crtanja i slikanja, a kreativni rad bio je oduvijek dio njene osobnosti. Izlaže na samostalnim i skupnim završnim izložbama polaznika od 2016. godine.

Planinari više od 15 godina i na planinarskim rutama susreće raznolike šumske predjele, drveće neobičnih ljudskih oblika koji su proželi njihovo deblo i krošnju. Članica je ekološkog pokreta „Zeleni odred“ koji se bori protiv devastacije i prekomjerne sječe šuma. Suočeni smo s nestajanjem prirode čiji je čovjek samo sastavni dio i smrti svih živih bića uništavanjem prirode. Zaboravili smo da je ljudsko postojanje samo dio evolucijskog procesa. Temu devastacije prirode ne prikazuje kroz umiruće drveće, otpalo lišće, otrgnute i odbačene cvjetne grane nego kroz život mrtvih šuma i njihovu raznolikost. Drveće je Jasminina ljubav od djetinjstva!

Želja joj je približiti zelenu braću ljudima i pronijeti svijest o njihovoj vrijednosti i ljepoti. Šume su živa bića koja nam daju kisik, poveznica između neba i zemlje, bez njih nema života za čovječanstvo na predivnoj plavoj planeti. Duboko je povezana s prirodom koja ju puni energijom, inspiracijom, zahvalnošću i velikim poštovanjem pa tu ljubav, misao prenosi i likovnim jezikom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 22:39:18

Create Account