Čudesni svjetovi stakla i papira“ Zrinke Ivančić Cikojević u galeriji NS Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.11.2021. 13:10:32
Čudesni svjetovi stakla i papira“ Zrinke Ivančić Cikojević u galeriji NS Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Akademska glazbenica, pijanistica, Zrinka Ivančić Cikojević izvrsna je likovna umjetnica.



U galerijskom prostoru Narodnog sveučilišta Sesvete, smještenom uz ulaz u kino dvoranu sveučilišta, sinoć je u organizaciji Centra za kulturu NS Sesveta otvorena izložba umjetničkih radova Zrinke Ivančić Cikojević.


Nazočne je pozdravila i o izložbi prozborila ravnateljica sveučilišta Vjekoslava Damjanović, a nazočnima na dolasku zahvalila je sama autorica.

U glazbenom dijelu otvorenja zasvirala je naša eminentna harfistica i autoričina prijateljica Doris Karabatić.


O autorici:

Iako bez formalnog likovnog obrazovanja Zrinka Ivančić Cikojević je snagom svoje imaginacije i superiorne vještine stvorila “Čudesne svjetove papira i stakla”, u seriju radova koje sačinjavaju njezinu prvu samostalnu izložbu.


Osjećaj za sklad i proporciju, za kombinacije boja i ritam kompozicije slike, umjetnica je zasigurno baštinila iz svoje primarne struke u kojoj kao pijanistica radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u svojstvu višeg umjetničkog suradnika. Jedna je od najdarovitijih hrvatskih komornih glazbenika. Uz zapaženu koncertnu aktivnost posljednjih je nekoliko godina snimila nosače zvuka s uglednim hrvatskim glazbenicima: Nikšom Bobetkom, solo kontrabasistom Zagrebačke filharmonije (Epigrami, 2018.), Renatom Penezić, solo flautisticom Zagrebačke filharmonije (Putujuća flauta, 2019.) i sa pijanistom Daliborom Cikojevićem (Horoskop, 2020.) Nastupala je kao solist uz pratnju svih značajnijih hrvatskih orkestara i ansambala, a dobitnica je prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Moncalieriju i San Bartolomeu,  Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagrade “Ferdo Livadić”, nagrade “Darko Lukić” za solo nastup, kao i za najbolju umjetničku suradnju u sezonama 2019/2020 i 2020/2021.


„Čudesni svjetovi od papira i stakla“ Zrinke Ivančić Cikojević snažno podsjećaju na male likovne partiture koje oživljavaju harmoniju boja, forme i glazbe čiju vizualizaciju lako možemo zamisliti u srži njezinih radova. To je moguća prizma kroz koju možemo promatrati  posebnom tehnikom oslikane staklene tanjuriće te šarolike i kompozicijski zaigrane kolaže od papira čije začuđujuće kaleidoskopske perspektive magnetiziraju našu pažnju.


Izložba je otvorena uz podrški Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba,  a može  se razgledati do 26. studenog 2021. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.3.2024. 14:22:58

Create Account