Galerija Kurija proslavit će 35 godina djelovanja izložbom slika

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.6.2022. 10:05:41
Početak: 30.06.2022. 20:00
Galerija Kurija  proslavit će 35 godina djelovanja izložbom slika

Foto: Vizual/Muzej Prigorja

Galerija Kurija obilježit će  35 godina djelovanja kako drugačije nego retrospektivnom izložbom slika s dosadašnjih izložbi iz vlastitog fundusa.



Galerija Kurija Muzeja Prigorja od osamdesetih godina XX. stoljeća vrlo aktivno sudjeluje na sesvetskoj i zagrebačkoj likovnoj sceni.


U početku je djelovanje Galerije obilježeno neselektivnim i neobvezujućim programom, ali ipak značajne kvalitete. To je bilo sasvim dovoljno za inicijaciju Likovne zbirke koja se poslije sustavno stvarala i gradila. Formativno razdoblje započinje formalnim osnivanjem 1991.godine i od tada do danas ostvareno je gotovo tristo likovnih izložbi. Simultano se uvećavala i Likovna zbirka koja danas sadrži otprilike petsto likovnih djela. Paralelno s osnutkom Galerije osnovan je i Savjet čiji su članovi bili: Milan Bešlić, Vinko Fišter, Branko Kelčec, Vladimir Polić, Zlatko Potočki, Vladimir Sokol i Tomislav Dilber. Vinko Fišter je likovno oblikovao kataloge, pozivnice i plakate, ali i drugi su autori radili na pojedinim rješenjima. Sadašnji Savjet Galerije Kurija Muzeja Prigorja čine Feđa Gavrilović, David Kelčec, Sanda Stanaćev Bajzek, Barbara Vujanović i Tomislav Dilber.


Najznačajnije autorske i programske izložbe bile su izložbe umjetnika Roberta Baće, Vere Dajht Kralj, Vinka Fabrisa, Jadranke Fatur, Vinka Fištera, Stjepana Gračana, Nede Grdinić, Branka Kelčeca, Jure Kokeze, Ivana Kujundžića, Rudolfa Labaša, Milene Lah, Branka Manojlovića, Vladimira Polića, Zlatka Potočkog, Milivoja Šegana i Miroslava Usenika. Vrijedi istaknuti i Grafike 17., 18. i 19. stoljeća iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, izložbe Starohrvatski reljefi, Ruski i bjeloruski umjetnici, Slikarstvo iz Zbirke Grada Graza te Izložbu radova apsolvenata i profesora kiparstva. 


Od brojnih povjesničara umjetnosti koji su pisali predgovore, zbog izvanrednog doprinosa, valja spomenuti Nikolu Albanežea, Milana Bešlića, Vladimira Bužančića, Slavicu Gabout, Feđu Gavrilovića, Vladimira Gudca, Nadu Križić, Matka Peića, Oku Ričko, Sandu Stanaćev Bajzek, Josipa Škuncu, Stanka Špoljarića i Željku Zdelar.


Ovom prigodom predstavit će se 35 + 2 djela iz Likovne zbirke Muzeja Prigorja. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 30. lipnja u 20 sati, a ostaje otvorena do 31. srpnja.


Kustos izložbe je  naš sugrađan i dugogodišnji djelatnik muzeja, akademski slikar Tomislav Dilber. 

izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account