Grafiti s motivom Zdravka Mamića na izložbi u galeriji Greta

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 9.5.2017. 10:38:17
Grafiti s motivom Zdravka Mamića na izložbi u galeriji Greta

Foto: HINA / Gea VLAHOVIĆ / ml

Izložba fotografija "Boje i lakovi" novinskog fotografa Jovice Drobnjaka donosi 309 fotografija grafita kojima je tema Zdravko Mamić a pokazuje, priopćila je Galerija Greta u kojoj izložba traje ovoga tjedna, društveni fenomen kontroverznog nogometnog menadžera koji je "prerastao sam sebe".


Sve fotografije snimljene su u Zagrebu, a grafiti potječu sa zidova zgrada, kioska, kontejnera i koševa za smeće, podova i stropova, pokazujući, objašnjava autor fotografija, da je Zdravko Mamić postao opće mjesto, od periferije do centra, "po volumenu čak i veći od sebe samog". Izložba, po Drobnjakovim riječima, "nije ni 'za' niti 'protiv' Mamića, ona samo dokumentira jedno vremensko razdoblje u kojem je uočljiv sve veći porast mržnje i netolerancije među ljudima."

Izloženi radovi problematiziraju devastaciju grada i društvene imovine, identitet društva te propituju tko je Zdravko Mamić zapravo, a tko su autori, koji ga uspoređuju s onim što im je najrepulzivnije: "Ciganima, Srbima, Turcima i pederima", kaže viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Jasmina Bavoljak, navodi se u priopćenju.


Izložene fotografije su izbor od nekoliko tisuća snimaka "anti-Mamić" grafita nastalih od 2011. s ciljem bilježenja "društvenog fenomena Zdravko Mamić". Naime, nitko nije imao takav broj grafita kao što ih je u današnjem vremenu zadobio "kontroverzni nogometni menadžer", navodi se u priopćenju ocjena novinara Nedžada Haznadara.

Izložba, otovrena u ponedjeljak, traje do petka, 12. svibnja.


Galerije Greta ističe kako širokim odabirom autora "novog vala" nastoji na hrvatskoj likovnoj sceni zauzeti mjesto koje je šezdesetih godina prošloga stoljeća imala Galerija SC-a, te postati ne samo središnje, već i kultno stjecište novih tendencija.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account