Izložba Ptica vremena u čast 100-te obljetnice Vesne Parun otvorena u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.4.2022. 13:11:54
Izložba Ptica vremena u čast 100-te obljetnice Vesne Parun otvorena u Galeriji Kurija

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Izložba Ptica vremena šibenske autorice Nevene Petre Piližote u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja nakon dvije godine otvorena je ponovo fizički u muzejskom izložbenom prostoru.




Muzej Prigorja novu, 36. sezonu likovnih izložbi u Galeriji Kurija započinje izložbom Ptica vremena šibenske autorice Nevene Petre Piližote kojom se priključujemo obilježavanju 100. obljetnice rođenja slavne hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, koja je četrdesetih godina dvadesetog stoljeća živjela u Sesvetama, gdje je prije tri četvrt stoljeća i dočekala objavljivanje svoje epohalne zbirke pjesama "Zore i vihori".


Prema autoričinim riječima koje je napisala, jer nije mogla doći na otvorenje, izložba Ptica vremena u Sesvetama naglasak stavlja na poimanje prirode kao „naličja našeg disanja“, objedinjujući raznovrsne motive svakodnevice, fragmente flore i faune te opredmećenje naših osjetila posredstvom grafitne olovke/olovke u boji… 


Slikanje i riječima i kistom bilo je karakteristično za Vesnino stvaralaštvo, dok se ovom izložbom nastoji reprizirati koncept sljubljenosti riječi i slike, književnosti i likovne umjetnosti. Onaj „labirint u čovjeku“ moguće je naslutiti (i) u slici, bilo da se radi o re/prezentaciji Baljenca ili portretu Žene tj. otoka. 


Zanimljivo je da svaku autoričinu sliku prati i stih ili misao naše najveće pjesnikinje postavljene ispod ili uza sliku. 


Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle, a o autoričinom likovnom izrazu predstavljenom na ovoj izložbi govorio je kustos Tomislav Dilber.


Katalog izložbe može se preuzeti na sljedećoj na ovoj poveznici.


Ususret 100. obljetnici rođenja Vesne Parun, realizirana je i mrežna stranica koja prati sad već petogodišnje djelovanje i izložbe radova umjetnice Nevene Petre Piližote posvećenih upravo stvaralaštvu ove velike hrvatske pjesnikinje, a dostupna je na ovoj poveznici.

Izložba se može razgledati do 22. travnja 2022.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account