Izložba "Snimio: Ivo Kirin" u virtualnom svijetu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.3.2020. 12:54:54
Izložba "Snimio: Ivo Kirin" u virtualnom svijetu

Foto: Katalog izložbe

Izložba Snimio: Ivo Kirin je zatvorena, ali će i dalje biti dostupna javnosti u e-obliku, što je naročito praktično u ovim trenucima ograničenog kretanja.


Damir Fofić i Darko Lesinger prvi su se prihvatili interpretacije stvaralaštva Ive Kirina, prvog sesvetskog fotografa. Njegovi iznimni fotografski radovi možda bi zauvijek ostali izgubljeni da nije bilo Branka Turajlića koji ih je pronašao i pomogao da se daju na uvid javnosti i revaloriziraju. 

 

Ivo Kirin je svojom kamerom bilježio događanja u Sesvetama od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Sačuvani fotografski opus, pogotovo dio u kojem se prepoznaje privrženost Sesvetama predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument, a istodobno i vrlo osoban album ljudi i mjesta koje je volio. Fotografirao je najčešće svoju obitelj, nerijetko u društvu prijatelja ili poznanika, a emocije i osobnost su u pozadini svake od fotografija.


Kao vrhunac iz opusa predstavljena je fotografija na kojoj je opatica u centru, oko nje je mnoštvo mladih djevojaka, njih dvadesetak, s harmonikom u rukama. Sve djevojke na njoj tako su brižljivo raspoređene, a sve harmonike tako pažljivo postavljene i raširene da je kompozicija savršeno precizna, skoro pedantna, a izgleda nenamješteno i spontano, što je čini atraktivnom i osamdesetak godina od nastanka!


U nemogućnosti fizičkog razgledavanja izložbe, Muzej Prigorja pretvorio je katalog izložbe u e-oblik, tako da svatko može razgledati izložbu i pročitati nešto zanimljivo o Ivi Krinu, prvom sesvetskom fotografu i doznati neke dijelove bliske nam sesvetske povijesti.

Izložbu razgledajte  ovdje.



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account