Ljetna likovna poslastica: Umjetnička djela velikih hrvatskih slikara u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.8.2022. 9:28:27
Ljetna likovna poslastica: Umjetnička djela velikih hrvatskih  slikara u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja ove srijede otvara izložbu iz galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar,  izlažu četiri Naste Rojc, tri Šuteja, dva Bakića, a tu su još Jordan, Kulmer, Mujadžić, Šojat, Šulentić, Vrkljan, svi prvi put izvan bjelovarskog Muzeja. 



Prava izložbena poslastica za ljubitelje likovne umjetnosti bit će otvorena ove srijede u Muzeju Prigorja, kad gostuje Gradski Muzej Bjelovar sa svojim bogatim fundusom izuzetnih umjetničkih djela velikih i proslavljenih hrvatskih likovnih umjetnika.


"Iako osnovan kao muzej općeg tipa (1949.) s velikim brojem raznorodnih zbirki i najvećim interesom za prošlost grada Bjelovara i njegove okolice, od samih početaka Gradski muzej Bjelovar prikuplja i umjetnička djela, osobito ona vezana za umjetnike s ovoga područja. U tom je smislu u proteklih 70-ak godina otkupima i donacijama stvoren bogat fundus Galerijskog odjela od preko tisuću slika, grafika, skulptura i umjetničkih fotografija objedinjenih u deset zbirki od koji je većina u stalnom razvoju i dostupna javnosti. Najznačajnije zbirke svakako su Zbirka Naste Rojc te Zbirka Vojina Bakića koje čine i važan segment stalnog postava muzeja. 


Miroslav Šutej, Josip Vaništa, Edo Murtić, Omer Mujadžić, Vasilije Jordan, Milan Konjović, Nikola Koydl, Ferdinand Kulmer, Tihomir Lončar, Đuro Seder, Frane Šimunović, Antun Šojat, Zlatko Šulentić, Mladen Veža, Zlatan Vrkljan te Nives Kavurić Kurtović samo su neka od imena koja čine klasiku hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, a čiji će izbor djela biti predstavljen ovom izložbom. Pridruživanjem i nekih manje eksponiranih imena likovne scene kao što su Friščić i Zeman dobivamo zahvalan koncept prezentacije nacionalne likovne i kulturne baštine te kontinuiranog i kvalitetnog rada Galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar". (Ana Drveni)


Za likovni postav izložbe zaslužni su Milan Pavlović i Tomislav Dilber


Zanimljivo je da od ovog navedenog bogatog fundusa neće biti izložena niti jedna slika Ede Murtića. Naime, likovni mag sesvetskog muzeja, naš sugrađan Tomislav Dilber kaže da u 35 godina rada u Muzeju nitko ga nikada nije odbio za izlaganje osim Ede Murtića koji je kategorički izjavio da ne želi izlagati u Sesvetama, pa se tako i nakon njegove smrti ta želja mora poštovati. Ako se sjetimo Sesveta nekada, jasna je Murtićeva želja, srećom, vizura ovog našeg grada u velegradu polako se mijenja na bolje, pa tako i u kulturi.


Izložba će biti otvorena ove srijede u 19 sati, ostaje otvorena do 3. rujna, a može se razgledati radnim danom od 10 do 19 sati.




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account