Muzej Prigorja - izložbe keramike: GeometriARTija + ByFire 2021

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.11.2021. 12:00:51
Muzej Prigorja - izložbe keramike: GeometriARTija + ByFire 2021

Foto: Plakat

Novi događaj slavljenja umjetnosti dostupan je javnosti od ovog ponedjeljka u Muzeju Prigorja.



Muzej Prigorja od ovog ponedjeljka, 8. studenog otvara izložbu keramike GeometiARTija i ByFire. Službenog otvorenja radi zdravstvene sigurnosti uslijed epidemije, neće biti, ali su svi ljubitelji umjetnosti, posebice keramike pozvani na razgledavanje u epidemiološkom okviru.

Izložba ostaje otvorena do 12. studenog.


O izložbi:


Izložba GeometriARTija kao da zaziva povratak sklada – barem na razini vizualnog, kroz simetriju i ravnotežu. Jer ljepota geometrijskih elemenata nešto je što prepoznajemo neovisno o kulturnom krugu ili vremenu u kojemu živimo. Istraživanje geometrije vezuje se još uz antičku Grčku, a Euklidovi Elementi su nakon Biblije najviše prevađano i tiskano djelo u povijesti čovječanstva. Kao jedna od najstarijih grana matematike, bavi se pitanjima oblika, njihovom veličinom, pozicijom i međusobnom udaljenošću u prostoru. Pridružili smo joj pojmove točka, linija, ravan, udaljenost, kut, površina, oblina – kako bismo opisali spiralu sasušenog lista, oval naboranog limuna ili planetarnu kompoziciju koja obilazi naše Sunce. Ono što su keramičari radeći u glini intuitivno osjetili, geometrija opisuje i računa. 


Kroz radove 34 umjetnice i umjetnika iz Hrvatske i Slovenije, posjetitelji izložbe mogu vidjeti neke od tih oblika interpretiranih u glini. 

Možda nas nadahnu da svijet potom pogledamo „osvježenim“ pogledom, da se osvrnemo na ljepotu i simetriju koja nas okružuje, da ju više cijenimo. A možda i potaknu da se zabrinemo nad stanjem koje smo stvorili i da doprinesemo nastojanjima da ponovno pronađemo izgubljeni sklad i uspostavimo ravnotežu. Lana Lovrenčić  


Izložba keramike sudionika simpozija ByFire 2021. 

ByFire 2021. – keramički je simpozij po treći put održan na Imanju Sovinjak, u blizini zagrebačkog naselja Planina Gornja u Parku prirode Medvednica. Ove godine Udruga Glineraj organizirala je radionice o različitim tehnikama primitivnog paljenja keramike u svrhu poticanja suradničke umjetničke prakse koja razvija nova područja eksperimentiranja koja integriraju znanost i tehnologiju unutar medija keramike.  


Za sudionike trećeg simpozija ByFire keramičarke Nadica Eichhorn i Marina Blažek vodile su radionice o tehnikama: pit fire - paljenju keramike u vatrenoj jami, saggar, obvara, raku i paljenje keramike na lomači.





Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account