Muzej Prigorja otvorio izložbu o Vesni Parun u dvorcu Veliki Tabor

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.6.2024. 13:04:34
Muzej Prigorja otvorio izložbu o Vesni Parun u dvorcu Veliki Tabor

Foto: Tomislav Mrčić

Muzej Prigorja nastavlja održavati sjećanje na doista iznimnu hrvatsku književnicu Vesnu Parun, svojedobno i mještanku Sesveta.Ovoga četvrtka, na suncostaj, 20. lipnja u podne u Dvoru Veliki Tabor zajedno s Muzejom seljačkih buna otvorena je dvostruka izložba o Vesni Parun: Balade Vesne Parun koju je 2020. godine pripremio Muzej Prigorja i koja se temeljila na istraživanju povezanosti obitelji Parun sa Sesvetama i pjesnikinjinu slikarstvu te na otkupu muzejske građe od njena prijatelja Branka Pejnovića, a u Velikom Taboru dodan je i novi dio izložbe – S onustran Medvednice – koji otkriva zašto je velika pjesnikinja Zagorje smatrala svojim trećim zavičajem. 


Presudna je bila 1976. godina, susret s pjesnikom Božidarom Brezinščakom Bagolom te onaj s prosjakinjom Magdicom koji je pokrenuo nastanak grafičke mape Magdica (u suradnji sa Zlatom Vucelić i  Zdenkom Pozaić), povezivanje s drugim zagorskim pjesnicima (Zagorski četverolist), iskušavanje u pisanju na kajkavskom narječju i sl. Zagorju se Vesna Parun vratila 2000. godine i boravila tamo, s kraćim prekidima, u hotelu i bolnici u  Stubičkim Toplicama, slikala, pisala i izdavala knjige sve do završetka životnog puta 2010. godine. Autorice izložbe su Žarka Vujić, Vlatka Filipčić Maligec i Morena Želja Želle.


Izložba se može razgledati do konca rujna (radno vrijeme: utorak-petak 9 - 17 sati, subota-nedjelja 10 - 18 sati, ponedjeljkom zatvoreno).


Članak pripremio Tomislav Mrčić


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2024. 12:51:48

Create Account