Nada Žiljak: Od crteža do slike

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 30.10.2022. 10:18:49
Nada Žiljak: Od crteža do slike

Foto: Roko Vujić

Radovi akademske slikarice Nade Žiljak, mogu se pogledati u Galeriji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata na Trgu Žrtava Fašizma 1 u Zagrebu.


"Umjetničko djelo Nade Žiljak u mediju „klasičnog“ štafelajnog slikarstva te crteža, novom izložbom sagledavamo i u novom svjetlu – kroz inovativnu infracrvenu metodu kojom je naslikala svoje dvometarske akrile, odnosno kroz ciklus crteža na papiru koje je, iako dešnjakinja, narisala lijevom rukom.

Novim djelom Nada Žiljak i dalje golica suvremenog promatrača, implementirajući inovaciju na području eksploatacije infracrvenog spektra, koju je upravo ona inaugurirala u hrvatsko slikarstvo. Naime, njen autorski specifičan i jedinstven likovni jezik posljednjih dvanaest godina

izrasta iz istraživačkog nerva i potrebe premošćivanja okvira tradicionalnog u formalnoj, ali i sadržajnoj domeni slike. Slike, u kojoj je spojila dva svoja talenta. Slikarski, koji se očituje u koloristički bogatoj, zasićenoj slici proizašloj iz umijeća geste i izrazitog senzibiliteta za boje, i onaj crtački koji postaje njenim psihogramom." navodi se u katalogu za izložbu.  

Infraed slike infracrvenog spektra, tehnika je dvostruke slike u kojoj je jedna vidljiva a druga se otkriva infacrvenom kamerom.

Izložba se može pogledati do 11. 11. 2022. Galerija specijalne policije je otvorena je ponedjeljkom od 9,30 do 18,00 a u  ostale radne dane od 9,30 do 15:00 sati. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account