"Orebove utihe" Izvora Oreba otvorene sinoč u Galeriji Kurija.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.11.2022. 12:55:08
"Orebove utihe" Izvora Oreba otvorene sinoč u Galeriji Kurija.

Foto: Irena Vidošević

Sinoć otvorena izložba posljednja je prije početka cjelovite obnove i statičkog ojačanja zgrade kurije.



Izvor Oreb predstavio se jučer sesvetskoj publici svojim izmagličastim grafikama i nadahnuto izgovorio nekoliko vlastitih stihova na veloluškoj čakavici načas prinijevši ozračje Primorja u Prigorje. Primorsku je atmosferu pojačala i klapska pjesma ispod volta u iznimno akustičnom prostoru Galerije Kurija za što je zaslužna mješovita klapa Prvi komin Snježanin, malo čudnog imena, koju je osnovao maestro Dinko Fio, koji je dao to ime, po gospođi Snježani...


Riječima cijenjenog povjesničara umjetnosti Milana Bešlića - "unatoč tomu što je dobro znano da je riječ o autoru velike i plodne produkcije u različitim medijima, svaka njegova nova izložba uvijek nanovo otvara i tu intrigantnu temu o njegovoj stvaralačkoj svestranosti. A o njoj, Orebovoj svestranosti, valja mi kazati koju riječ i u prigodi predstavljanja ovih grafičkih listova u Galeriji Kurija – Muzeja Prigorja, rađenih u tehnici sitotiska kako bih još jednom naglasio da je riječ o autoru jedinstvenog stvaralačkog naboja u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i kulturi. Za potkrjepu navedenoj tvrdnji dostatno je, pretpostavljam, tek navesti medije u kojima je Oreb ostvario zapažena djela koja su visoko vrednovana na suvremenoj umjetničkoj sceni, a mnoga među njima imaju i veliki odjek u široj kulturnoj javnosti, dakako, najviše njegove pjesme uglazbljene i često izvođene kod popularnih glazbenika i pjevača. 


Dakle, autor je ostvario vrijedna djela u gotovo svim likovnim medijima: crtežu i grafici, u mediju slike, u skulpturi... zatim, potvrdio se i kao pjesnik, pisac scenarija i komedija. Svakako valja spomenuti čestu i isprepletenu suradnju sa svojom suprugom Emilijom na mnogim likovnim i književnim djelima te zajedničkim projektima." 


Izložbu je na pažnju javnosti u ime Gradonačelnika Tomislava Tomaševića predala gospođa Mirna Rudan Lisak iz Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. 

 "Orebove utihe" u Galeriji Kurija možete razgledati do 15. studenog!



JÔ, DA MI JE


Jô, da mi je opet pasat rivun 

Priko Kâlih dok se zora javja

I sa svojin dobrin mi tovarun 

Poći starin putun pu Zanavja.

Što bi voli posli pravog dažja 

Navonjat se zemje i morača, 

Što bi voli kako nekad davno 

Zaspat slatko u hladu rogača.

Jô, da mi je sa gundulun poći 

Do Proizda veslajuć pomalo, 

Na mrkinti smokrit noge samo 

Uz vonj braga kad je osekalo.

Što bi voli kad bi samo moga 

U bonaci svrgat nasrid vale, 

Gledat Luku i vrh kampanela 

U sutonu dok se svitla pale.


Izvor Oreb


Tekst je za portal Sesvete danas priredio Tomislav Mrčić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account