Otvorena izložba HULULK-a u galeriji ZIPS-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.12.2021. 8:36:00
Otvorena izložba HULULK-a u galeriji ZIPS-a

Foto: Mirjana Spajić Buturac

Zajednička izložba četrdesetak umjetnika pod nazivom "Za mene je Božić...", otvorena je u srijedu navečer u prostorijama udruge Zelene i plave Sesvete.



Već tradicionalna božićna izložba Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) udruge ove je godine po prvi puta održana u suradnji s udrugom Zelene i plave Sesvete.  Izložba četrdesetak umjetnika, članova HULULK-a i njihovih prijatelja bila je posvećena već legendarnom sesvetskom slikaru Vinku Fišteru koji je prije koji dan podlegao pošasti korone.


O izložbi, njenom nastanku, tradiciji, ali i ovogodišnjem preseljenju u drugi prostor govorila je osnivačica udruge i kustosica ove izložbe, likovna kritičarka Sanda Stanačev Bajzek. U ime domaćina nazočne je pozdravio tajnik ZIPS-a Radoslav Dumančić, te nazočni saborski zastupnik Ante Deur, a izložbu je otvorio vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić, inače dugogodišnji domaćin ove izložbe u galeriji Farof u Vugrovcu, koja je kao dio vugrovečkog farofa teško oštećena u potresu i u procesu obnove.


"Po prvi puta okuplja toliki broj umjetnika – njih trideset i osmero, okupljenih u božićnoj temi koja je ove godine drugačija od prethodnih, jer po prvi puta otvoreno pita – što je za nas Božić? Njegov vjerski sadržaj i kulturološki okvir, stoljećima su neiscrpno umjetničko nadahnuće. No, što svakome ponaosob predstavlja. Kako ih nadahnjuje, što jest, a što bi zapravo trebao biti", zapitala se na otvorenju Sanda Stanaćev Bajzek, dodajući:


"Istinski dolazak Spasitelja, vjerski događaj, tradicijski običaj, slavljenje zimskog solsticija ili prilika za još jednu proslavu. Jer nažalost, Božić je danas izgubio istinski smisao i vrijednost koju predstavlja. Postao je tek običaj, posve populariziran i komercijaliziran. Hoće li to biti i ove godine? Hoće li biti kao prošlogodišnji, ispunjen strahom, ogorčenošću, nevjericom? Suprotnim od onoga što bi trebao predstavljati. Ili će ipak biti drugačiji, možda iskreniji, istinskiji i ljubavniji?", pitala se Bajzek zaključujući da odgovore daju umjetnici svojim slikama.

 

Sudionici ove skupne izložbe su: Damir Barešić, Ivana Bilić Antičević, Iris Bondora Dvornik, Tamara Brmbota, Ana Marija Botteri, Josip Botteri Dini, Mercedes Bratoš, Ivan Car, Jelena Dabić Martinović, Sanela Đurinec Raič, Ivica Fišter, Danko Friščić, Marija Galić, Karin Grenc, Ana Guberina, Andreja Hojnik Fišić, Irena Gayatri Horvat, Krunoslav Jakobović, Marijan Jakubin, Valerija Jakuš, Lojze Kalinšek, Petar Koši, Katarina Krvarić, Dora Mihaljević, Ana Narandžić, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Izidor Žiga Popijač, Petar Popijač, Deša Popović, Marija Puzak, Nikola Rajić, Lidija Saftić Ožbolt, Krunislav Stojanovski, Vesna Šantak, Marija Valentić i Nada Žiljak.


Otvorenje izložbe glazbenim su programom začinili učenici sesvetske Glazbene škole Zlatka Grgoševića.


"Ovogodišnjom izložbom koja tematikom i snagom njihovih djela ipak budi nadu, pokazujući osoban stav i osjećaj koji u njima budi Božić. 

Stoga je naš umjetnički prilog Božiću i slavljenički i zahvalnički, i kritički i angažiran, i realističan i simboličan. No, svakako naš, iskren i autentičan", zaključila je Stanaćev- Bajzek.


Izložba će se moći razgledati tijekom do 15. siječnja u prostoru udruge Zelene i plave Sesvete (Šahovski klub) u Kelekovoj 2.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.3.2024. 16:03:25

Create Account