Otvorenjem izložbe obilježena 35. godišnjica Galerije Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2022. 13:50:42
Otvorenjem izložbe obilježena 35. godišnjica Galerije Kurija

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Galerija je službeno počela radom 1986. godine, međutim pandemija je spriječila prošlogodišnje obilježavanja ove obljetnice.



Različite likovne izložbe događale su se u Sesvetama i prije službenog otvorenja galerije Kurija. Bilo je raznih prostora i privatnih i tada društvenih, no sredinom osamdesetih sazrela je ideja o potrebi institucionaliziranja izložbene djelatnosti Muzeja Prigorja.


Kako je uobičajeno da umjetnici kojima izložbeni prostori tiskaju kataloge, pozivnice i plakate, ostave barem jedan svoj rad, tako je u ovih proteklih 35 godina Galerija Kurija prikupila impozantni fundus od petstotinjak djela.  


Jedan manji dio slika i kipova od izlagača u galeriji koji nisu više na životu, preko živućih do najmlađih akademskih izlagača, izloženi su na pozornost i prosudbu javnosti. Točnije izloženo je djela koliko i godina galerije, dakle 35, plus dva djela aktualnih mladih autora. 


Nazočne na otvorenju pozdravila je ravnateljica muzeja Morena Želja Želle, o nastajanju galerije i posebice njenog fundusa govorio je dugogodišnji voditelj galerije, i sam akademski slikar Tomislav Dilber, a negdašnjih galerijskih početaka prisjetio se i dugogodišnji ravnatelj muzeja, sada u mirovini Vladimir Sokol.  Na posljetku izložbu je otvorila izaslanica gradonačelnika i predstavnica Gradskog ureda za kulturu Cvijeta Grijak.  

Dijelove obraćanja govornika na otvorenju izložbe pogledajte u video zapisu.


Izložba se može razgledati tijekom ljeta u uredovno vrijeme Muzeja Prigorja.


Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account