Petar Koši izlaže u galeriji Kontrast NS Dubrava

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.3.2022. 15:29:32
Petar Koši izlaže u galeriji Kontrast NS Dubrava

Foto: Galerija Kontrast

Mladi sesvetski akademski kipar Petar Koši izlaže svoje radove na samostalnoj izložbi u Galeriji Kontrast u Dubravi.Jedan od najperspektivnijih mladih sesvetskih umjetnika, prošle godine diplomirani Sesvećan Petar Koši koji se do sad Sesvetama predstavio u nekoliko skupnih izložbi u Muzeju Prigorja i galeriji Farof u Vugrovcu, predstavlja se Dubravi samostalnom izložbom naziva Kratki komentari. U Galeriji Kontrast Narodnog sveučilišta Dubrava ovog ponedjeljka bit će u 18 sati otvorena Košijeva izložba Kratki komentari. 


Riječ je o izuzetno nadarenom mladom umjetniku koji svojim maštovitim rukopisom, prema predviđanju mnogih stručnjaka s područja umjetnosti, predstoji velika i međunarodna karijera, a mi se već danas možemo veseliti da živimo u njegovo vrijeme i svjedočimo nastajanju jednog velikog umjetničkog imena.


Ovaj put u Galeriji Kontrast u Dubravi Koši će se predstaviti izložbom svojih crteža u tehnici tuša rapidografom.


Kratki komentari (Galerija Kontrast)


Za razliku od ostalih likovnih formi, ilustraciju načinjenu rapidografom, koju u svojim radovima predstavljenim na ovoj izložbi također koristi i Petar Koši, možemo nazvati najiskrenijom. Čak i mizerno mala korekcija može biti uočljiva te ju je nemoguće prekriti. Iako takva tehnika zahtijeva određenu preciznost, staloženost i strpljenje, Petar Koši poigrava se navedenom vrstom prikaza te pronalazi njezinu „slabu točku“ – sadržaj. Izbjegavajući doslovnost ilustracije, prikazujući hibridne i deformirane životinjske jedinke u sveopćim ljudskim situacijama, autor nam antropomorfizacijom prikazuje svoj pogled na današnjicu, maskirajući u svoje likove osobne, društveno-političke komentare te vraćajući se na vječno neodgovorena pitanja kao što su: „Što je bilo prije – kokoš ili jaje?“. Svoje likove postavlja u okvire; nekima od njih je vidno tijesno i neugodno, dok se drugi unutar istih slobodno kreću ili čak izlaze iz njih. U radovima je važan i ikonografski element, gdje autor gestama koje su karakteristične za određene životinje spaja njihov svijet s našim sveprisutnim životnim situacijama. Tako u radu Nema tih rešetki, lik lisice lukavo zaobilazi i(li) izlazi iz okvira, što bismo od takve domišljate zvijeri i očekivali. Nema tih rešetki, kao i ostali naslovi, svojevrsna su tekstualna nadopuna likovnom komentaru, za razliku od ustaljene prakse vizualnog materijala koji pobliže opisuje i dočarava tekstualni. Od jednostavnih sadržaja do kompleksnijih prikaza i priča koje se nalaze na ovim ilustracijama, autor nas poziva da damo svoj komentar, istovremeno naglašavajući njegovu kontradiktornost: tumača koji može biti beznačajan, ali istovremeno posjedovati izvanrednu moć.


Buga Kranželić


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.10.2023. 11:28:59

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account