"Slikanje moj izbor", izložba dječjih radova "Ostvarenja otvorena u Knjižnici Jelkovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.10.2022. 9:37:36
"Slikanje moj izbor", izložba dječjih radova "Ostvarenja otvorena u Knjižnici Jelkovec

Foto: Ostvarenje

Izložba polaznika dječje grupe škole crtanja i slikanja “Ostvarenje” pod nazivom “Slikanje, moj izbor!” otvorena je jučer u Knjižnici Jelkovec.



Naziv izložbe Slikanje, moj izbor! polaznika dječje grupe Ostvarenja govori o njihovom izboru, ne samo u izboru slika za izložbu, gdje se djeci dala sloboda da odaberu radove, nego i o njihovoj svjesnosti izbora za likovnim izražavanjem i stvaralaštvom.


Polaznici dječje grupe Ostvarenje, od kojih je većina dio grupe već petu godinu, daju pozitivnu sliku budućnosti u kojoj se razvija ljudska osjetilnost, mašta i motorika ruku, a koje su se zadnjih desetljeća našle u velikim preispitivanjima zbog ubrzanog razvoja informacijskih tehnologija i njihove dominantne uporabe u edukaciji i zabavi.


Naime, svi koji se bave likovnim odgojem djece slažu se kako je likovno izražavanje djece urođeno i kako se razvija iz njihovih prirodnih potencijala i u stalnoj interakciji s okolnim svijetom, kojeg promatraju, opažaju i kojeg imaju potrebu individualno interpretirati različitim sredstvima, pa tako i likovnim znakovima. No potencijali se neće razviti ako dođe do ometanja ili čak gušenja individualnog likovnog izražavanja. U tom slučaju stvaralačke će sposobnosti slabiti. 


Ometanjem se može smatrati već i uplitanje odraslih članova obitelji u dječju kreativnost u najranijoj dobi; dijete već tada može početi oponašati i usvajati shematske prikaze određenih fenomena. Bitnu ulogu tu trebaju odigrati odgojitelji te kasnije i učitelji likovnog izražavanja, no obzirom da oni gotovo i nemaju vremena pratiti individualno izražavanje pojedinog djeteta, potpuno je logično da tu ulogu preuzimaju drugi, likovno educirani pojedinci. Polaznici škole crtanja i slikanja Ostvarenje izabrali su kreativno i likovno izražavanje te će se ovom izložbom pokazati razvoj njihovih osobnih sposobnosti i vještina. Likovnim izražavanjem polaznici dječje grupe Ostvarenje sagradili su aktivan odnos prema sebi i okolini, stvorili su pozitivnu sliku o sebi te razvili osjećaj sigurnosti i pripadnosti grupi. 


Tekst :Sanela Đurinec Raič


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 9:54:49

Create Account