Tri izložbe u knjižnici Dubec (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.12.2020. 12:40:44
Tri izložbe u knjižnici Dubec (video)

Foto: Vedran Braun/ knjižnice Zagreb

U Knjižnici Dubec postavljene su tri izložbe: Tko tu koga gleda? Vedrana Brauna, izložba Brune Jakoupović i Slikostat Ive Čukelj.



Tko tu koga gleda?

Fotograf i strastveni ronilac Vedran Braun, uranja nas u podvodnu priču o čaroliji gledanja svojom izložbom podvodnih fotografija Tko tu koga gleda?, nastale u sklopu projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.

Bogat i raznolik svijet podmorja ponekad i ne toliko vidljiv golim okom prikazan je u ovoj izložbi na takozvanim makro fotografijama. Na njima su vrlo male životinje prikazane jako uvećano. Detalji, a ponekad čak i cijela životinja, mogu se stvarno razaznati tek na fotografiji nakon ronjenja.


„Uvijek je to iščekivanje, uzbuđenje pred nepoznatim, fascinacija bojom, oblikom, rijetkom pojavom, bez obzira na to je li sitni račić ili velika manta. To je druga dimenzija, vani si težak kao Marsovac, natovaren si bocom, imaš prsluk s olovom, masku i peraje, kameru i kućište, a onda uroniš lagan kao ribica; lijep osjećaj bestežinskog stanja.“ ističe Vedran Braun.


Izložba - Bruna Jakupović


Bruna Jakupović (21) rođena je u Zagrebu gdje završava osmogodišnje školovanje te upisuje smjer Aranžerstva u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Sudjelovala je u projektima u sklopu škole, a radovi su joj bili izlagani u Muzeju za umjetnost i obrt i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 

2018. godine upisuje odsjek Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

2019. godine sudjeluje na natječaju za izradu plakata Festivala svjetske književnosti koji je kasnije bio selektiran i izložen u Galeriji Nova. Iste godine izlaže zbirku otisaka na prodajnoj izložbi radova studenata likovnih akademija „Plati i nosi“ u Meštrovićevom paviljonu. 


Autorica o izložbi:

Kompozicije otisaka simbola koji za mene predstavljaju toplinu doma i sigurnosti.

Tehnika: otisci, akril



Slikosat - Iva Čukelj


U sklopu projekta 65 Plus, Iva Čukelj, magistra edukacije likovne kulture s kojom surađujemo na likovnim radionicama Slikosat, pripremila je video o tehnici kaširanja. Ovom tehnikom mogu se izrađivati razni dekorativni i funkcionalni predmeti. U videu izrađuje okvir za slike, a umjetnica je istom tehnikom napravila i skulpturu stabla u prostoru Knjižnice Dubec povodom Mjeseca hrvatske knjige s temom očuvanja okoliša. Stablom od recikliranog kartona i papira odaje počast drveću, materijalu od kojeg izrađujemo i knjige.


Video: Iva Čukelj

Vezane vijesti
Ažurirano: 1.6.2023. 14:38:05

Create Account