Sesvetski gimnazijalci sudjelovali na SMUKU

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.5.2019. 10:35:09
Sesvetski gimnazijalci sudjelovali na SMUKU

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gimnazija Sesvete predstavila se sinoć u dvorani NS Sesvete predstavom polaznika prve godine fakultativne nastave dramskog odgoja (prva godina učenja), te s dvije predstave stariji polaznika, a u sklopu festivala Sesvetska mladež uzdiže kulturu (SMUK) koji je do nedjelje u tijeku u Narodnom sveučilištu.




Polaznici prve godine učenja dramskog odgoja pokazali su koliko su već usvojili dramskih vještina, a također polaznici dramskog odgoja - većina maturanti, oduševili su sve nazočne u dvorani. Obje predstave autorski su rad učenika, odnosno protagonista predstave. U prvoj nazvanoj kratko "Jedan" opisuje se naš obrazovni sustav iz kuta gledanja jedne učenice i njegih kolegica i kolega. Jesu li učenici preopterećeni školskim obvezama i izvannastavnim aktivnostima, kako se sami snalaze u tom prostoru, kako se oni odnose prema svojim nastavnicima, te kakvo je djelovanje njihovih profesora koji su prikazali kroz nekoliko karakterno - psiholoških profila, a materijal za to su pronašli, naravno, u svojoj školi.


U drugoj predstavi, "Ne sjećam se", također autorskom radu učenika, prikazuje se život jedne djevojke u njenoj obitelji čije odnose uvelike kroje implikacije djevojčinog društva i okoline, ali i psihološka manipulacija djece njihovim roditeljima.


Predstave su rađene u humorističnom tonu, međutim vrlo vjerno izražavaju svu ozbiljnost tematika koju obrađuju. Velike pohvale mladim glumcima i autorima, kao i njihovoj mentorici, profesorici  kroatistike i dramskoj pedagoginji koja i je zaslužna za pionirski pothvat uvođenja dramskog odgoja kao predmeta u školski program Gimnazije Sesvete.


Na poslijetku, maturanti koji uskoro odlaze iz škole zahvalili su njihovoj omiljenoj profesorici s nekoliko lijepih riječi i buketom cvijeća, na što je profesorici Željki koja kaže da gotovo nikada ne pušta suzu, ipak zaiskrilo u oku.



Velike čestitke svima na sinoćnjoj prekrasnoj večeri.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account