Knjiga Ludwig van Beethoven autora Franza Wegelera i Ferdinande Riese predstavljena u Glazbenoj školi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.3.2023. 9:51:50
Knjiga Ludwig van Beethoven autora Franza Wegelera i Ferdinande Riese predstavljena u Glazbenoj školi

Foto: Knjižnica Sesvete

Glazbena škola Zlatka Grgoševića  bilo je mjesto predstavljanja knjige Ludwig van Beethoven autora Franza Wegelera i Ferdinande Riese. 



Knjiga "Ludwig van Beethoven" autora Franza Wegelera i Ferdinande Riese predstavljena je u ponedjeljak navečer u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića.


Franz Wegeler i Ferdinand Ries u svojim biografskim bilješkama o Ludwigu van Beethovenu, po prvi put prevedenima na hrvatski jezik, stvaraju prijateljsku, iskrenu i nadasve ljudsku sliku o glazbenom geniju, u naše vrijeme često zasjenjenom raznim mitovima koji su se o njemu stvarali i ustalili tijekom stoljeća. 


Ono što nikako nije mit jest da je slavnog skladatelja očarala jedna prigorka, Grofica Marija Ana Nizky, udana Erdedy, vlasnica velikog i raskošnog dvorca u Paukovcu, Sveti Ivan Zelina. Grofica je Beethofenu pisala pisma i slala mnoge pošiljke našeg vina, a on joj je posvetio nekoliko skladbi. U svojem dnevniku 1811. Beethoven bilježi da ima 34 boce vina od grofice Erdedy, od kojih se 15 butelja nalazi u sobi sluškinje. Njegovi kroničari smatraju da je zelinsko, paukovečko vino prijalo maestru, te da su pošiljke vina postajale češće.


Knjigu je predstavila njena prevoditeljica Sanja Lovrenčić dok su u glazbenom dijelu programa nastupale učenice klavirskog odjela Glazbene škole, te su izvele  glazbene točke:


 - L. van Beethoven: Sonata u c-molu, op.10, br. 1, I. st.

Allegro molto e con brio | Izvodi: Marta Škoda, klavir, 6. o.


- L. van Beethoven: Sonata u G-duru, op. 14, br. 2, I. st.

Allegro | Izvodi: Sara Kralj, klavir, 4.s.


Njihova mentorica je Marina Mijatović, prof.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account