Otvoren 10. Monte Librić

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 24.4.2017. 20:42:50
Otvoren 10. Monte Librić

Foto:

Deseti festival dječje književnosti Monte Librić, koji promiče knjigu i književno stvaralaštvo namijenjeno djeci, svečano je otvoren u ponedjeljak u Zajednici Talijana Pula - Circolo.


Deseti festival dječje književnosti Monte Librić, koji se ove godine održava na temu "Lutja i ja, 2+2", svečano je otvoren u ponedjeljak u Zajednici Talijana Pula - Circolo.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić otvorio je festival pozivajući djecu da čitaju, jer "knjige imaju moć da iz svaki put kada ih iznova pročitamo, drukčije doživimo". Istaknuo je da je ponosan što je Monte Librić stigao do desetoga izdanja i što je "zahvaljujući kvalitetnim programima postao nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje knjige".

U programu otvorenja festivala sudjelovali su studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku pod vodstvom redatelja i prodekana osječke akademije Robert Raponja.

"Pred nama je još jedan Monte Librić, i budući da je to deseti, jubilarni, posebno me veseli. Drago mi je da smo kao temu odabrali lutke, i da tu sudjeluju ovi sjajni mladi ljudi iz Osijeka", rekla je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

U ime suorganizatora okupljene je pozdravio predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin istaknuvši kako su "ponosni domaćini ove manifestacije već šestu godinu zaredom" te da ih veseli suradnja s osječkom Umjetničkom akademijom.

Među brojnom publikom bila su djeca polaznici pulskih vrtića i učenici osnovnih škola te mnogo odraslih gledatelja.


Na Monte Libriću će se svaki dan, do 30. travnja, održavati jutarnji i poslijepodnevni programi za djecu. Literarna djela bit će interpretirana uz pomoć kazališnih formi i lutaka.

Lutkama su posvećene i mnogobrojne kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i odgajatelje, a bogat je i talijanski program je vrlo bogat u kojemu ove godine sudjeluju Anna Vivarelli, nagrađivana autorica više od 50 knjiga za djecu, i dječji pisac Stefano Bordiglioni, autor televizijskih emisija za djecu na RAI3.

Dolaze i Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom "Priča u b-molu". Talijanski program obogaćen je nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima. Talijanski dio programa financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom.

U tradicionalnom programu Piknik s autorom sudjelovat će Stanislav Marijanović s čudnovatom "jezičnom" slikovnicom "Ribalica", Davor Schunk sa strip romanom "Album Tomica", Nena Lončar s knjigom "Usvojili smo baku i djeda", Margareta Peršić sa slikovnicom "Srce na štapu", Corina Ana Penić s detektivskim romanom "Viktor i tajna družina Gromovi", Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici "Tončić Petešić", Andrea Petrlik Huseinović s autobiografskom slikovnicom "Plavo nebo", te Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock'n'rolla "Stepenice do neba", Rosie Kugli s knjigom "Priča o pobjedi", o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja.

Program Libar po našu posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori pop-up slikovnice "Gladijatori" i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici "Iščen bičve".


Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze s najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije.

Organizator manifestacije je Sa(n)jam knjige u Istri, suorganizatori su Castropola i Zajednica Talijana Pula, pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom, Talijanska unija te Pučko sveučilište u Trstu.


(Hina)


Create Account