Pjesnik Goran Gatalica laureat ovogodišnje Nagrade "Dragutin Tadijanović"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.11.2017. 10:42:00
Pjesnik Goran Gatalica laureat ovogodišnje Nagrade "Dragutin Tadijanović"

Foto: SEEbiz.eu

 Pjesnik Goran Gatalica dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Dragutin Tadijanović" koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) , a nagrada će mu biti uručena na svečanosti u petak, 3. studenoga, u Slavonskome Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića.


Svečanost će se održati u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića s početkom u 11 sati, uoči 112. obljetnice rođenja Dragutina Tadijanovića, a nagradu će laureatu uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt, priopćio je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.


Na svečanoj dodjeli bit će i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl, te akademik Dubravko Jelčić, u ime Odbora za dodjelu Nagrade. 


Akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnoga fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te stipendije najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnje dobitnice su Tena Andrić i Barbara Tolić iz Brodsko-posavske županije.


Goran Gatalica rođen je 2. rujna 1982. u Virovitici. Završio je osnovnu školu Vladimira Nazora i Opću gimnaziju u Daruvaru. U Zagrebu je završio Prirodoslovno-matematički fakultet, studij za profesora fizike i kemije (2009.) i diplomiranog inženjera kemije (2011.), a nakon toga je upisao doktorski studij fizike.


Gatalica je član Društva hrvatskih književnika (DHK), a poeziju i prozu piše na kajkavskom dijalektu i hrvatskome standardu. Poeziju piše od malena, a prvi radovi obavljeni su mu u časopisima Modra lasta, Klasje i Vrela te u knjizi Hrvatska u srcu djeteta. Sudjelovao je na literarnim natječajima Lidrano, Lovrakovim danima i Goranovom proljeću. Sudjeluje na recitalima poezije u Svetom Ivanu Zelini, Zagrebu, Mariji Bistrici, Varaždinu, Krapini, Donjoj Stubici te na književnim susretima Susret riječi u Bedekovčini, Stjepan Kranjčić u Križevcima i na manifestaciji Vrazova Ljubica u Samoboru.


Objavljuje i haiku poeziju u Ludbregu, Ivanić Gradu, Krapini, u zbornicima međunarodnih haiku natječaja u Ljubljani (Kud Apokalipsa), Bugarskoj (Green sharpening pencil) i Japanu (Akita International Haiku Association), kao i međunarodnim haiku časopisima World Haiku Review, A Hundred Gourds Chrisanthemum (17), Liliput review.


Gatalica je dobio nekoliko desetaka priznanja i nagrada za poeziju i haiku, među kojima je i nagrada Dana hrvatske knjige Slavić DHK-a za najbolji knjigom objavljeni prvijenac u 2014. za zbirku pjesama "Krucijalni test" u izdanju ogranka Matice hrvatske u Daruvaru. Dobio je i prvu nagradu za poeziju na festivalima u Novom Sadu (2012., 2013.), drugu nagradu na recitalu Josip Ozimec u Mariji Bistrici (2012., 2013.), priznanje Društva hrvatskih književnika, Ogranak u Rijeci (2012.), prvu nagradu na natječaju Vrelo nadahnuća (2013.), kao i brojne druge nagrade, među kojima je i druga nagrada za najbolji haiku na 15. međunarodnom festivalu Melničke večeri poezije u Bugarskoj.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.2.2023. 15:57:32

Create Account