Počinje 16. Festival europske kratke priče

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 27.5.2017. 13:34:01
Počinje 16. Festival europske kratke priče

Foto: HINA/ Booksa/ ua

U Zagrebu u nedjelju počinje šesnaesto izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP), jednog od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi koji ove godine naglasak daje afričko-europskim književnim dodirima o kojima će se raspravljati u okviru središnje festivalske teme "Luka Europa".


Festival se ove godine održava od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a otvorit će ga u nedjelju navečer u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli razgovor s australsko-britanskim književnikom DBC Pierreom, dobitnikom uglednih nagrada Man Booker i Whitbread, i jednom od najcjenjenijih škotskih i britanskih suvremenih autorica Janice Galloway.

DBC Pierre, punog (umjetničkog imena) Dirty But Clean Pierre, koji je svjetsku slavu stekao romanom prvijencem "Vernon Bog Little" (2003.), žestokom i mračnom satirom suvremenog društva, i Galloway, dobitnica niza prestižnih nagrada i priznanja, u foajeu Gavelle razgovarat će s domaćinom Romanom Simićem o nastanku priče i tome što je to što čini "srce" kratke priče.

"Što se (i tko se) krije iza priče?"; "Gdje pisac pronalazi glas, a priča gorivo?"; "Gdje se povlače i kako se mute granice između velikih i malih, naših i tuđih, laganih i teških, dugih i kratkih priča?", neke su od tema prvog razgovora bogatog programa 16. FEKP-a koji će do 2. lipnja predstaviti u Zagrebu i Rijeci neka od najvećih imena svjetske i domaće kratkopričaške književne scene iz dvanaest zemalja.

Prvu festivalsku večer goste FEKP-a rasplesat će Rasputin Orchestra tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe, a svečanom će otvorenju prethoditi, u ranim poslijepodnevnim satima u Wine baru Karijola u Vlaškoj ulici, tradicionalni neslužbeni program "Bez formalnosti, molim! Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!", na kojemu će festival kuhanjem najaviti domaći pisci Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača.


Sjajan line-up domaćih i stranih gostiju

Tema 16. FEKP-a je "Luka Europa", posvećena portretu suvremene Europe kao mjesta susreta i suživota različitosti. O tome će tijekom šest festivalskih dana raspravljati dobitnici najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku

U šest festivalskih dana, domaća će se publika imati prilike susresti s preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga i koncerata.

Kao neke od vrhunaca programa organizatori su najavili gostovanje iračko-finskog pisca i redatelja Hassana Blasima; FEKP će posjetiti i Rosa Montero, jedna od najcjenjenijih suvremenih španjolskih autorica, kao i jedan od najprevođenijih suvremenih argentinskih autora Guillermo Martínez, dobitnik najvažnijih književnih nagrada za djela na španjolskom jeziku - nagradu Planeta, nagradu Gabriel Garcia Marquez - po čijem je bestseleru Alex de la Iglesia snimio holivudski film "Oxford Murders".

Ove godine naglasak je na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire, pa će se tako hrvatskoj publici predstaviti nigerijska autorica koja živi u Belgiji Chika Unigwe, talijanska spisateljica somalijskog podrijetla Igiaba Scego, te angolski književnik s brazilskom adresom Ondjaki. 

Sjajan line-up od ukupno dvanaest inozemnih gostiju zaokružuju najznačajniji suvremeni portugalski pisac José Luís Peixoto; Lucy Caldwell (Irska), Bronka Nowicka (Poljska), te Eider Rodriguez (Baskija/Španjolska).

Festivalu će se pridružiti i šesnest ponajboljih domaćih autora – Asja Bakić, Senko Karuza, Zoran Ferić, Tea Tulić, Miroslav Mićanović, Suzana Matić, Natalija Miletić, Marko Gregur, Sven Popović, Andrija Škare, Željka Horvat Čeč, Ivana Rogar, Valent Pavlić, Nora Verde, Nikola Leskovar i Sara Renar.

Za tribine "Otkrivanja Europe" rezervirane su druga i treća festivalska večer, kada će na večernjim čitanjima svoje priče čitati deset stranih autora. Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom "Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče" urednik Kruno Lokotar predstavit će sjajne mlade autore Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić, Valenta Pavlića i Noru Verde.


Program i u Samoboru i Velikoj Gorici

Glavni večernji program Festivala odvijat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, dok će se popratni sadržaji odvijati u klubu Booksi, Kaptol Boutique Cinema, Talijanskom institutu za kulturu, Multimedijalnoj dvorani Filozofskog fakulteta, te Udruzi Mikolai Kopernik.

I ove se godine nastavlja suradnja s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje će na poslijepodnevnim programima domaće autorice i autori propitivati veze između glazbe, poezije, filma i proze. 

Dio festivalskih zbivanja tradicionalno se odvija u partnerskom gradu. Ove godine, po četvrti put, to je Rijeka, gdje pisce program vodi 31. i 1. lipnja u brod hotel Botel Marina i Caffe bar Tor.

Partnerstvom s Gradom Rijekom festival se od ove godine, tijekom tri iduće godine, pridružuje projektu "Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.", pa će tako Rijeka biti luka koja će u sljedeće četiri godine ugošćavati FEKP-ove umjetnike i projekte. 

U sklopu festivala u utorak 30. svibnja bit će proglašen dobitnik Natječaja za najbolju kratku priču a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala u klubu Booksi 2. lipnja.

Festivalski program zaključit će u petak 2. lipnja u Gavelli, u sklopu kazališnog programa G točka, čitanja triju kratkopričašica – Asje Bakić, Bronke Nowicke, te nove zvijezde talijanske književnosti, Igiabe Scego.

Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ove ga godine podupiru Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, platforma Literature Across Frontiers, Talijanski institut za kulturu, španjolsko Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo u RH, te brojni drugi pokrovitelji.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account