Predstavljena knjiga "Doba politike" Ivana Prpića

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 3.3.2017. 7:58:19
Predstavljena knjiga "Doba politike" Ivana Prpića

Foto: Screenshot

Knjiga "Doba politike", jednog od utemeljitelja hrvatske politologije i jednog od njezinih najutjecajnijih predstavnika Ivana Prpića (1936.-2014.), predstavljena je u četvrtak navečer u Zagrebu u prostorijama Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Zagreba.


Knjiga obuhvaća 14 tekstova koje je Prpić objavljivao četrdeset godina počevši od 1964., a koji su predstavljeni u pet cjelina: politika i znanost o politici; država i društvo; komunizam, pluralizam, nacija; država i demokracija; te fašizam i antifašizam.

Predstavljači su istaknuli da se radi tek o drugoj knjizi toga autora uopće, koji je s mnogo rezerve i samokritike gledao na vlastito pisanje.

Akademik  Zvonko Posavec kazao je da su Prpićevi tekstovi iznimno jasni i velike logičke čistoće, te da je, premda filozof po obrazovanju, imao izrazito jak smisao za socijalne probleme.

Njegove najčešće teme su društvo, država, politika, demokracija, antifašizam i samoupravljanje, koje je promišljao s marksističke pozicije, a jedna od najvažnijih polazišta je da naše doba nije samo doba tehnike nego i politike.

Njegova analiza i danas je vrlo aktualna te upozorava da je sve veće raslojavanje društva, autokratske pojave u brojnim društvima, populistička politika, pojava nacionalizma i rasizma i slične, sasvim jasan znak da s našim društvima nešto nije u redu, kazao je Posavec.

Dragutin Lalović je kazao da se Prpić zalagao za fundamentalnu politologiju, odnosno da je politolog „stručnjak za općenitost“, da je imao izniman utjecaj na razvoj politološke zajednice i formativno djelovao na generacije politologa.

Zbiljski smisao antifašizma nije samo borba protiv fašizma jer je izazvao rat i suprotstavljanje fašizmu zbog racionalno neobrazložene mržnje prema drugim narodima, nego je to zbiljsko zagovaranje političkog humanizma kao načela vladavinskog poretka i vladavine prava, nasuprot pseudoreligijski obrazloženoj diktaturi. Antifašizam je moralni stav svakog pojedinca kako bi sačuvao subjektivnost vlastite osobe, slobodu i sigurnost. Otuda je antifašizam stav pripadnika nacije u kojoj se fašizam pokušava uspostaviti kao poredak, podsjetio je Lalović na Prpićeve stavove o antifašizmu.


Ivan Prpiću (1936.-2014.) na Fakultetu političkih znanosti radio je od njegova osnutka 1962. godine. Doktorirao je 1970. te predavao kolegije Uvod u političku znanost i Povijest političkih ideja. Bio je dekan Fakulteta političkih znanosti 1990.-1992., kad je ta ustanova, kako se ocjenjuje, bila izložena posebno neugodnim kritikama.

Sredinom devedesetih prošlog stoljeća Prpić je bio predsjednik Glavnog odbora Otvorenog društva Hrvatska, a zatim djelovao u Hrvatskom pravnom centru. Dolaskom koalicijske Vlade 2000. postaje vanjski član saborskog Odbora za Ustav, poslovni i politički sustav. Odbor je ponudio Saboru prijedlog nacrta zakona o političkim strankama, koji je Sabor odbacio.

Otišao je u mirovinu prije nego mu je to zakon nalagao, u statusu profesora emeritusa, 2006. godine, jer je smatrao da Bolonjska reforma oduzima sveučilištu akademske standarde. 


(Hina)


Create Account