Predstavljena knjiga "Papa Franjo odgovara"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.2.2017. 22:19:52
Predstavljena knjiga "Papa Franjo odgovara"

Foto: HINA / ml

Knjiga "Papa Franjo odgovara - Intervjui i tiskovne konferencije" predstavljena je u četvrtak navečer u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

 

O knjizi su govorili direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić, sisački biskup Vlado Košić, novinar Silvije Tomašević te voditelj don Anton Šuljić.

U umjetničkom dijelu programa sudjeluje Collegium pro musica sacra – Schola cantorum.

Biskup Košić je istaknuo da smo papu Franju upoznali preko njegovih sjajnih enciklika, pobudnica i apostolskih pisama, preko njegovih audijencija srijedom i nagovora kod jutarnjih misnih.

Kako Papa odgovara na neposredna novinarska pitanja, kakav je njegov odnos prema novinarima otkriva ova knjiga, rekao je Košić. Dodao je kako ono što upada u oči  je činjenica da papa Franjo, kao niti jedan prije njega, ima oporbu u samom Vatikanu i u Crkvi.

Novinar Tomašević ocijenio je kako knjiga s jedne strane pruža dokaz o tome zašto je papa Franjo tako omiljen u svijetu, posebice među medijskim djelatnicima, a s druge strane, zašto ga katolički tradicionalisti ne vole.

Napomenuo je kako u ovim razgovorima koji na jednome mjestu skupljaju sve najvažnije što je Papa u svojoj četverogodišnjoj službi izjavio svijetu medija, do izražaja dolazi njegova spontanost, otvorenost, iskrenost, ljudska blizina, osjećajnost i sućut, izvrsna naobrazba, lakoća komuniciranja te nadasve teološka sloboda i širina, kojom je kadar govoriti i o najtežim i najprijepornijim temama.

Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Brebrić rekao je da ova knjiga čitatelja nikako neće ostaviti nezainteresirana.

Štoviše, smatra, kada se uzme u ruke ne ispušta se lako.

Čitatelja će zadiviti bezbroj slika, podataka, jednostavnih refleksija, a teologe svakako nov način govora o važnim teološkim temama i pitanjima, rekao je Brebrič. Papine riječi, slike, neologizmi i refleksije ostavljaju nas bez daha, katkada i silno ganute jer papa Franjo govori umom i srcem, dodao je.

Naglasio je kako bi ovu knjigu morao pročitati svaki kršćanin, a osobito katolik, da bi shvatio kojim je to smjerom, s ovim Papom, krenula njegova Crkva.

Knjigu "Papa Franjo odgovara - Intervjui i tiskovne konferencije" objavila je zagrebačka Kršćanska sadašnjost.


(Hina)


Create Account