Predstavljena knjiga Vladimira Hoblaja "Što učiniti kad se trese tlo pod nogama"

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 30.12.2021. 10:23:46
 Predstavljena knjiga Vladimira Hoblaja "Što učiniti kad se trese tlo pod nogama"

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Knjiga Vladimira Hoblaja psihološko-duhovnog karaktera "Što učiniti kad se trese tlo pod nogama", predstavljena je u srijedu navečer u dvorani NS Sesvete.




Samo pola godine nakon razornog zagrebačkog, rušilački potres pogodio je Banovinu. Datum 29. prosinca tužna je godišnjica potresa, a patnja i beznađe, koji su se poput otrova proširili potresenim gradovima i selima Banovine, ni godinu dana nakon katastrofe nisu izgubili svoju gorčinu. 


S tom niti vodiljom Udruga veterana, vojnika i domoljuba iz Sesvetskog Kraljevca poduprla je promociju knjige svoga člana Vladimira Hoblaja. 


Kao udruga koja je stekla iskustvo potpore i duhovnog osnaživanja branitelja domovinskog rata, uprizoreno u nekoliko zapaženih filmova (Bura duše, 1991. Tko je tvoj bližnji? i Šah-rat), daje još jedan  doprinos knjigom koju je pod naslovom "Što učiniti kad se trese tlo pod nogama" napisao Vladimir Hoblaj.


Autor progovara iz svog bogatog iskustva u duhovnom i socijalnom angažmanu zbog kojeg je primio brojna društvena priznanja, među kojima i "Ponos Hrvatske", dok mu je suprugu Marinu za isti angažman bivša Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala „Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“. Iako tek nedavno objavljena, knjiga je naišla na vrlo pozitivne ocjene i kritike. 


Knjiga je zapravo duhovno propitkivanje potresa, posljedica potresa, i načina nošenja i podnošenja posljedica. 


"Iskustvo potresa jedno je od najneugodnijih koje čovjek može doživjeti. Osim što uzrokuje veliku štetu i dovodi u opasnost živote, potres ostavlja i duboke ožiljke na ljudskoj duši. No, nisu samo fizički potresi ti koji tresu naše živote. Svaki nenadani događaj koji nam poremeti osjećaj sigurnosti, nanese bol, prouzrokuje tjeskobu i poljulja nadu u budućnost, možemo također nazvati potresom. To mogu biti različite nedaće počevši od neočekivanog stresa bilo kojeg uzroka, zlostavljanja bilo kog oblika, neuspjeha u školi ili na poslu, neuzvraćene ljubavi i brodoloma obiteljskih odnosa, pa sve do financijskog sloma, bolesti ili smrti voljene osobe. Svim tim potresima zajedničko je da nas ostavljaju u ruševinama iz kojih često ne znamo kako ni kamo dalje. Ova je knjiga namijenjena svima koji su doživjeli neko iskustvo potresa u nadi da im može donijeti utjehu i ohrabrenje, ponajprije duhovne naravi", sukus je obraćanja autora na promociji knjige održanoj u srijedu navečer u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete.


Uz samog autora knjigu je predstavio Ivan Goričanec, a u glazbenom dijelu sudjelovali su pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar, te kantautor Danko Tomanić.


Nakon promocije autor je posjetiteljima potpisivao knjige.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account